Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Cine Itea : "ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ"


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Παρασκευή 2/3 στις 9μμ
Σάββατο 3/3 στις 7.30μμ
«Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης» της Τσεϊντά Τορούν
Η ταινία-έκπληξη που ενθουσιάζει όπου κι αν προβάλλεται.
Ένα τρυφερό πορτρέτο της Κωνσταντινούπολης μέσα από τις γάτες που αποτελούν σήμα κατατεθέν της και τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα της γοητείας τους.
Μέσα από τις ιστορίες 7 γάτο-χαρακτήρων που ζουν σε 7 διαφορετικές συνοικίες, αλλά και των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί τους, σκιαγραφείται ένα κοντινό, γεμάτο ζεστασιά πορτραίτο της Πόλης.
Το trailer της ταινίας:  https://www.youtube.com/watch?v=6MND5LdUr5s
Πρωταγωνιστούν …οι γάτες :
1. Bengu - Η ερωμένη που ζει στην περιοχή Καρακόι, μια βιομηχανική περιοχή γεμάτη εργαστήρια και τεχνίτες.
2. Aslan Parcasi - Ο κυνηγός που ζει στην περιοχή Καντήλι στην ακτή του Βοσπόρου.
3. Psikopat - Η ψυχοπαθής στην περιοχή Σαματύα ένα από τα παλαιότερα μέρη της πόλης.
4. Duman - Ο τζέντλεμαν στην περιοχή Νισάντασι μια από τις πιο καλαίσθητες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.
5. Deniz - Ο υπέρ-κοινωνικός που ζει στην περιοχή της βιολογικής αγοράς Φερικόϊ.
6. Sari - Η καταφερτζού που ζει στον Πύργο του Γαλατά, σε ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά αξιοθέατα της Πόλης.
7. Gamsiz - Ο «παίχτης» που ζει στην περιοχή Σιχανγκίρ τη αυθεντική γειτονιά των καλλιτεχνών.
Η σκηνοθέτης Τσεϊντά Τορούν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από 11 χρονών  ζει με την οικογένειά της στη Ν. Υόρκη όπου ποτέ δεν συνάντησε μια γάτα στο δρόμο.
Όπως λέει η ίδια: «Σίγουρα χωρίς τις γάτες δεν θα ήμουν ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Κάθε χρόνο όταν επέστρεφα στην πόλη, την έβλεπα ν’ αλλάζει σε όλα εκτός από τις γάτες, που ήταν το ένα μοναδικό σταθερό στοιχείο της και αποτελούσαν την ψυχή της Πόλης. Όταν συνέλαβα την ιδέα της ταινίας, αυτό που με προσέλκυσε ήταν ο μοναδικός τρόπος που οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τις γάτες στην Κωνσταντινούπολη, όχι πολύ διαφορετικός από αυτόν που οι Ινδοί αντιμετωπίζουν τις αγελάδες. Συνειδητοποίησα ότι όποιος είχε αφεθεί να αναπτύξει μια ουσιαστική σχέση με αυτά τα πλάσματα είχε καταλήξει να βιώνει την ζωή διαφορετικά».
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:
Λήδα Γαλανού (flix.gr): «Ένα φιλμ γεμάτο από σκέρτσο και νάζι, ακροβατικά και θράσος, αλλά και υπέροχα κινηματογραφημένες σκηνές που υιοθετούν με ευκινησία το πεδίο δράσης των τετράποδων πρωταγωνιστών».
Θ. Κουτσογιαννοπουλος (lifo.gr): «Ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης είναι ένα πρωτότυπο, συγκινητικό, αστείο και ενίοτε συναρπαστικό χρονικό της ψυχής των αδέσποτων αιλουροειδών της Πόλης. Το πορτρέτο ολοκληρώνεται με τρομερές λήψεις (ειδικές μικροκάμερες κάλυψαν τις βόλτες τους σε λημέρια δύσκολα ενώ drones πέταξαν πάνω από τις στέγες της Πόλης)».
Γιώτα Τσιορβά (cinepivates.gr): «Χωρισμένο σε δύο οπτικές γωνίες, από την μια τα εναέρια πλάνα της Κωνσταντινούπολης και από την άλλη τα πλάνα στο επίπεδο των ματιών των γατιών, η σάρωση της Κωνσταντινούπολης είναι πλήρης. Μικρές και μεγάλες γάτες περιφέρονται στους δρόμους και άνθρωποι όλων των ηλικιών σταματούν για να τους χαρίσουν ένα χάδι. Και εκεί ξεκινάει η σύνδεση ενός ζώου με τον πολιτισμό μιας πόλης. Καθώς «τα αδέσποτα δείχνουν τον πολιτισμό μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου