Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ - Δελτίον Τύπου


Καιρός ήταν!

   Ο Δήμος Δελφών, ανα- λαμβάνει (επιτέλους) την πρωτοβουλία και διοργα- νώνει ημερίδα στην Άμφισσα, με θέμα την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Και φανταζόμεθα ότι, εκτός από την παρου- σίαση της νομικής πλευράς του θέματος και την έκθεση της υπαρχούσης κατα- στάσεως με τα αδέσποτα εντός (κυρίως) των αστικών κέντρων του Δήμου Δελφών, θα υπάρξει και ένα σχέδιο από πλευράς του Δήμου, για την αντιμε- τώπιση του φαινομένου. Γιατί με “ταΐστρες και ποτίστρες” στους δρόμους, δεν αντιμετωπίζεται ούτε η δημόσια υγεία των ανθρώπων, ούτε το πρόβλημα της “συναναστροφής” των αδέσποτων με τους κατοίκους και ούτε βεβαίως η ασφάλεια και η προστασία των κατοίκων (και κυρίως των παιδιών) από την επιθετικότητα κάποιων σκύλων.
   Βεβαίως, υπάρχει και το θέμα με τους ιδιοκτήτες ζώων, οι οποίοι πέρα από κάθε λογική και έξω από κάθε νομιμότητα, θεωρούν ότι ολόκληρη η αστική ζώνη, η εκτός της οικίας των, είναι χώρος αναψυχής και φυσικών αναγκών του κατοικιδίου τους. Και όποιος εναντιωθεί σε αυτό, είναι κατά την γνώμη τους, μη φιλόζωος, απολίτιστος και μισεί τα ζώα.

   Εχθές στην Μαρίνα της Ιτέας, κυρία φιλόζωος, συνοδεύουσα χωρίς όμως να κρατά το λουρί ενός σκύλου (μάλλον Πιτ-Μπούλ), άρχισε να του λέει  “είδες τι κακό παιδί που είσαι!...”,  όταν ο σκύλος επετέθη και εδάγκωσε στο πόδι άνδρα περιπατητή στην Μαρίνα. Ο παθών και καταγγέλλων στην συνέχεια το περιστατικό στο Λιμεναρχείο Ιτέας, αναφέρει ότι ήταν φιλικός με τον σκύλο, του μίλησε και ότι δεν προσπάθησε ούτε να απομακρυνθεί τρέχοντας, ούτε να επιτεθεί στο ζώο. Η κυρία όμως, μετά και από την αφόδευση του σκύλου σε εκείνο το σημείο της Μαρίνας, απεμακρύνθη, συνεχίζοντας να αποκαλεί το οικόσιτό της “κακό παιδί...”.
Ενδιαφέρον θα έχει αυτή η ημερίδα του Δήμου Δελφών.

*****************************************

                                                   ΑΜΦΙΣΣΑ, 03.10.2017
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α.Δ.Τ.: 64/2017

ΘΕΜΑ: “ Ημερίδα του Δήμου Δελφών για τα αδέσποτα ζώα”.

Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων είναι από τα πλέον σύνθετα και δισεπίλυτα όχι μόνο για το Δήμο Δελφών, αλλά σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Δήμος Δελφών, σε συνεργασία με τις εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής μας και με ευαισθητοποιημένους για το ζήτημα συνδημότες μας έχει ήδη αναπτύξει σημαντική και συστηματική δράση για τον περιορισμό των συνεπειών που προκαλούνται από τη διαρκή αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων. Ωστόσο, το θέμα, λόγω ακριβώς της συνθετότητάς του συνεχίζει να αποτελεί βασικό πρόβλημα της καθημερινότητας των δημοτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Δήμος Δελφών διοργανώνει Ημερίδα-Ανοικτή συζήτηση για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Δελφών την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 στις 18:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Άμφισσας με τη συμμετοχή των φιλοζωικών οργανώσεων και των εμπλεκόμενων συλλόγων και φορέων της περιοχής, της οποίας κεντρικός στόχος είναι η σφαιρική και αποτελεσματική προσέγγιση του ζητήματος από την τοπική κοινωνία συνολικά.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα αναλυθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, η συνάφεια της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή-διαπροσωπική βία και την παιδική κακοποίηση, η συμπεριφορά και η γνωστική λειτουργία του σκύλου, καθώς και μια συγκριτική προσέγγιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, θα αναπτυχθούν η δράση και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Δελφών αναφορικά με το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, εισηγήσεις σχετικά θα καταθέσουν οι:

- Δρίβας Ευάγγελος: Αστυνομικός-Κλινικός Ψυχολόγος (Bachelor in Psychology, Master of Science in Clinical & Community Psychology, C.A. Animal Behaviour & Welfare, C.A. Dog Emotion & Cognition)

- Καραμπέτσου Εριέττα, Διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, Σύμβουλος ψυχολογίας, συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου

- Μαίρη Ανδρεοπούλου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Δελφών

Επίσης θα τοποθετηθεί η δημοσιογράφος και υπεύθυνη της ενημερωτικής ιστοσελίδας zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου με θέμα: «Πώς τα ΜΜΕ στην Ελλάδα στοχοποιούν τα ζώα».

Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαχείριση του ζητήματος, καθώς και με τους συνδημότες μας που θα επιθυμούν να παρέμβουν στη συζήτηση.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου