Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ (Κυριακή πρωΐ στην Ιτέα)


Φθινοπωριάζει

    “Κατά πως φαίνεται, το φευγιό του φετινού καλοκαιριού δεν λέει να σταματήσει, ούτε με τα εμπόδια που του βάζει ο Σεπτέμβρης, όπως οι λιακάδες σαν την σημερινή, ούτε και με τα ζεστά μεσημέρια που σκαρώνουνε η θερμοκρασία μαζί με την άπνοια.
Τους 29 βαθμούς έδειχνε το θερμόμετρο στον μώλο της Ιτέας σήμερα Κυριακή νωρίς το μεσημεράκι, με όλα τα παρα- λιακά μαγαζιά να είναι από μισοάδεια έως άδεια. Με τον καλοκαιρινό-φερμένο κόσμο, νάχει φύγει για την βάση του και με τους Ιτιώτες να προσπαθούν να βρούν τους ρυθμούς και τα στέκια τους, από κεί που τάχανε αφήσει από το τέλος του Ιούνη.

   Φθινοπωριάζει. Ακόμα και η λιακάδα η σημερινή, έχει ένα θαμπό χρώμα σαν αραιωμένη ώχρα και με όση ζέστα και να κάνει, δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο το ξανθό χρώμα της λιακάδας τ’ Αυγούστου, πούκανε την θάλασσα του καταμεσήμερου, να μοιάζει σαν ένα απέραντο λιβάδι με προσμένοντα να θεριστούν κατακίτρινα στάρια.

Τέτοιαν ώρα πριν από έναν μήνα, δεν έπεφτε καρφίτσα στην παραλία από το Μαϊάμι έως και την Απόλαυση, με τους μπανιαριστές νάχουν απλώσει ψάθες, πετσέτες κι ομπρέλες κατά μήκος της ακρογιαλιάς. Και με την οχλοβοή νάναι το ζεστό καλοκαιρινό αίμα, ετούτης εδώ της στεριωμένης απάνω στη θάλασσα πόλης. 
 Σήμερα όμως, μόνον μια κοπέλα είχε φορέσει το μαγιό της κι είχε βρεθεί εκεί, έχοντας ολόκληρη την παραλία δικιά της. Ακόμα δε και τον πεζόδρομο με τους φοίνικες, μιας και δεν υπήρχαν ούτε άνθρωποι να περπατούν σ’ εκείνο το όμορφο μέρος, ούτε και πελάτες να κάθονται στα παραλιακά καφέ και ταβερνάκια.

  Φθινοπωριάζει.  Κυριακή 10 Σεπτέμβρη του 2017 σήμερα, με το χωριό μου να προσδοκά το πρώτο ξέπλυμα της σκόνης του καλοκαιριού και την διάθεσή μου να αποζητά το στέγνωμα της θαλασσινής νωπάδας, πάνω απ’ το δέρμα μου και την καρδιά μου.

Ήπιες βροχές νάχουμε. Κι ένα Φθινόπωρο, όπως το επιθυμούμε!..."

(φωτογραφίες Δημ. Κουτρολίκος)


1 σχόλιο:

  1. ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΕ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 10 ΜΗΝΕΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!
    ΜΑΛΛΟΝ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή