Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

"Cine Itea" : Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΑΚ ΥΒ ΚΟΥΣΤΩ (Οδύσσεια)


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 23/8/2017
 Παρασκευή 25/8/2017
 και ώρα 9μμ (προσοχή όχι 9.30)

«ΟΔΥΣΣΕΙΑ» (2017)
(η ζωή του Ζακ Κουστώ)

Το trailer της ταινίας 

Μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές στην ιστορία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, η «Οδύσσεια» είναι η εντυπωσιακή ταινία του Ζερόμ Σαλ για την άγνωστη, ταραχώδη ζωή του Ζακ Κουστώ του μεγαλύτερου θαλασσοπόρου του 20ου αιώνα!

ΥΠΟΘΕΣΗ
Από τη Μεσόγειο και τη Νότιο Αφρική μέχρι την παγωμένη Ανταρκτική, με το θρυλικό σκάφος «Καλυψώ», βλέπουμε όλες τις συγκρούσεις, τα πάθη και τις τρικυμίες που έζησε ο διάσημος εξερευνητής και κινηματογραφιστής, όχι μόνο στις απέραντες θάλασσες αλλά και στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Αναδεικνύεται και η τεράστια επιρροή που είχε στη ζωή του Κουστώ ένας από τους γιους του, ο δυναμικός και ιδεολόγος Φιλίπ. Οι δύο αυτοί παθιασμένοι άνδρες, εκπρόσωποι δύο εντελώς διαφορετικών γενιών, θα συγκρουστούν αλλά η αμοιβαία αγάπη και ο θαυμασμός θα τους φέρουν μαζί για ένα μεγάλο ταξίδι και μια συγκινητική ανακάλυψη.
 Στους ρόλους του Ζακ Κουστώ και του Φιλίπ Κουστώ εμφανίζονται δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού σινεμά: ο βετεράνος πια Λαμπέρ Γουίλσον και ο ταχύτατα ανερχόμενος Πιερ Νινέ, ενώ στο ρόλο της γυναίκας του Κουστώ η Οντρέϊ Τοτού («Αμελί»).
Όπως λέει ο σκηνοθέτης Ζερόμ Σαλ: «Η ταινία δεν είναι μια αγιογραφία: δείχνουμε το γεγονός ότι πετρελαιοβιομηχανίες χρηματοδότησαν τις πρώτες του αποστολές, ότι συμβιβάστηκε με τους Αμερικανούς τηλεοπτικούς παραγωγούς για να χρηματοδοτήσουν τις ταινίες του, ότι η οικολογική του συνείδηση αφυπνίστηκε αρκετά αργά. Αλλά αυτό είναι το συναρπαστικό με τον Κουστώ: η εξέλιξη της σχέσης του με τη φύση συμβολίζει και την δική μας σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του. Τις εποχές εκείνες οι άνθρωποι θεωρούσαν εαυτούς παντοδύναμους και ότι η φύση ήταν κάτι που έπρεπε να δαμάσουν, να εκμεταλλευθούν. Κανείς δεν πίστευε ότι ο πλανήτης ήταν σε κίνδυνο. Ο Κουστώ ήταν από τους πρώτους που το συνειδητοποίησαν και δεν προσπάθησε να κρύψει τα λάθη του. Ήθελε τα ντοκουμέντα αυτά να μείνουν ως είχαν για να αποδεικνύουν τα λάθη, στα οποία είχε μερίδιο και ο ίδιος».
Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι, βέβαια, και η ίδια η φύση. Με γυρίσματα σε εκθαμβωτικές τοποθεσίες στις Μπαχάμες, την Κροατία, την Ανταρκτική, τη Νότιο Αφρική και ολόκληρο τον πλανήτη (πάνω και κάτω από το νερό φυσικά!), η ταινία συλλαμβάνει στην εντέλεια το απόλυτο δέος μπροστά στη φύση που έκανε δύο γενιές της οικογένειας να αφιερώσουν τις ζωές τους στην εξερεύνηση και, τελικά, την προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη. Πλάνα που κόβουν την ανάσα, τοποθεσίες που σε κάνουν να θες να ταξιδέψεις, ήλιος, αλμύρα και μια ιστορία για το τι σημαίνει να είσαι οικογένεια – η «Οδύσσεια» σε κάνει να πιστεύεις ότι κολυμπάς στο πλάι τους.
Για τον Πιερ Νινέ που υποδύεται τον γιο του Κουστώ Φιλίπ, η εμπειρία των γυρισμάτων ήταν μια περιπέτεια ανάλογη αυτών που έζησαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. «Σχεδόν καθημερινά βλέπαμε κάτι μαγικό. Ήταν αδύνατο να μην σταθείς και να κοιτάς έκθαμβος. Μια φάλαινα που πηδά ψηλά έξω από το νερό, μια ομάδα δελφινιών που μας ακολουθούσαν γεμάτα περιέργεια, ένα παγόβουνο που κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μας, καρχαρίες που κολυμπούσαν σε απόσταση αναπνοής… όταν βλέπεις τέτοιες εικόνες, αισθάνεσαι ότι αλλάζει η ζωή σου, και η ταινία τις έχει συλλάβει υπέροχα. Είμαι περήφανος που παίρνω μέρος σε μια ιστορία που έχει ως κεντρικό μήνυμα την έκκληση για προστασία της μαγείας αυτής».
Περιοχή συνημμένωνΠροβολή βίντεο YouTube ΟΔΥΣΣΕΙΑ - THE ODYSSEY Official Greek TrailerSEY Official Greek Trailer

2 σχόλια: