Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

"ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" : ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαδικασία του απολογισμού της διοίκησης του Δήμου Δελφών
Ο κ. δήμαρχος καλά θα κάνει να μην ψέγει την αντιπολίτευση και ειδικά την παράταξή μας, που δεν παρευρεθήκαμε στο μονόλογο των αντιδημάρχων του. Εμείς πέρσι παρευρεθήκαμε και η διαπίστωσή μας ήτανε ότι η παράταξη του κ. δήμαρχου μας ήθελε ως γλάστρες στο σόου της για την παρουσίαση των έργων ΠΟΥ θα γίνουν, με λεφτά κυρίως των πολιτών.
Έχει όμως το δικαίωμα να ψέξει τους δικούς του δημοτικούς συμβούλους, μιας και έχει 19 στους 33 συμβούλους, άρα και την απαρτία. Ας ψέξει τους προέδρους των τοπικών που εκλέχτηκαν με το δικό του ψηφοδέλτιο. Σε καμία περίπτωση να μην τα βάλει με τους συνδημότες που με την απουσία τους, προφανώς έδειξαν τη δυσφορία τους για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μέρος της τοποθέτησής μας στον περσινό απολογισμό που όμως δεν τοποθετηθήκαμε λόγω των διαδικασιών που επέλεξε η δημοτική αρχή, μπροστά στον οίστρο της για να παρουσιάσει σώνει και καλά έργο!

Τι διοίκηση έχουμε. Τι διοίκηση θέλουμε.
Διαφωνούμε με την πολιτική που αντιμετωπίζει το Δήμο σαν μια επιχείρηση μετρώντας απλά λογιστικά κέρδη και ζημίες και βάζει στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες.
Μόνιμη πρακτική της πολιτικής του Δήμου είναι να παίρνει, να ζητά δραστηριότητες σημαντικές από το κράτος χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, με αποτέλεσμα τα βάρη αυτής της πολιτικής να τα φορτώνεται η εργατική λαϊκή οικογένεια κι έτσι οι Δήμοι να προστατεύουν και να αθωώνουν την κυβερνητική πολιτική.
Η δημοτική αρχή, διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, ότι στηρίζει τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου.
Και την ίδια ώρα;
Δηλώνει σύμφωνη με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, αφού ούτε προσωπικό έχει ούτε τα μέσα. Δεν λέει βέβαια ότι η κατάληξη αυτή έχει και την δική της ανεξίτηλη υπογραφή. Στηρίζει τα προγράμματα ανακύκλωσης απορριμμάτων που υλοποιούν τα σχέδια της ΕΕ και των κυβερνήσεων για πλήρη εμπορευματοποίηση, φορτώνοντας την λαϊκή οικογένεια με νέα βάρη. Είναι γνωστό ότι η ανακύκλωση είναι ένα πεδίο που παρουσιάζει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και αποφέρει τεράστια κέρδη. Εκτός αν θέλετε να πιστέψουμε ότι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και το κάνουν για εξιλέωση. Άλλωστε λαμπρό παράδειγμα θα αποτελέσει ο ΧΥΤΑ του Βαρτού και ακόμη καλλίτερα ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς που οι δημότες θα χρυσοπληρώνουν ίσως και για αιώνες!
Κινείται μέσα στα ασφυχτικά πλαίσια της υποχρηματοδότησης, της στέρησης πόρων, της καθυστέρησης των χρημάτων από τα ΕΣΠΑ και τις ΣΑΤΑ, της καταλήστευσης των αποθεματικών.
Προσαρμόζει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, (σε κάθε δημοτικό συμβούλιο έρχεται και μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού) επικαλούμενη την μειωμένη κρατική χρηματοδότηση με αποτέλεσμα τα προβλήματα στη σχολική στέγη, τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο που ταλαιπωρούν ΙΧ αυτοκίνητα και επαγγελματίες και τα οποία προκύπτουν από κακοτεχνίες εργολάβων στους οποίους -με την κάλυψη του νόμου πάντα- αναθέτει πια ο Δήμος τα έργα.
Η πρακτική της ανταπόδοσης διευρύνεται σε υπηρεσίες και δομές του Δήμου όπως αθλητισμός, πολιτισμός, παιδικοί σταθμοί, ύδρευση, νεκροταφεία. Σχεδόν τα μισά έσοδα του Δήμου προέρχονται στην ουσία από φορολογία-ανταποδοτικά τέλη από τους εργαζόμενους της περιοχής. Η κρατική επιχορήγηση ίσα που καλύπτει τη μισθοδοσία.
Αναδεικνύει το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης με επιχειρηματικά χαρακτηριστικά. Δίνει παραλίες (Άγιος Μηνάς, Άγιος Βασίλειος και όλες τις παραλίες Ιτέας και Γαλαξιδίου) σε ιδιώτες, προκειμένου να έχει ο Δήμος έσοδα και να κονομάει ο ιδιώτης! Χαρακτηριστικά που εφαρμόστηκαν κατά κόρων μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, βιοπαλαιστές είναι αρνητικά.
Η δική μας θέση βρίσκεται στον αντίποδα. Η τουριστική ανάπτυξη οφείλει να ξεκινά από το κριτήριο της συλλογικής λαϊκής ανάπτυξης και όχι των μεγαλοξενοδόχων που εκμεταλλεύονται χρόνια τώρα τις ομορφιές, τις υποδομές και παραγωγικές μας δυνάμεις. Η τουριστική ανάπτυξη για μας πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Να στηρίζεται πρώτα από όλα στον εσωτερικό τουρισμό. Αλλά αλήθεια, ποιος πρόκειται να έρθει εδώ όταν ο οικογενειακός του προϋπολογισμός έχει πέσει πάνω από 50-55%; Που έχουν καταργήσει τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (αυτοχρηματοδοτούμενος 100% από τους εργαζόμενους, που σε μία νύχτα τον έκλεισαν, κατακλέβοντας τα αποθεματικά του)  που χορηγούσε χιλιάδες εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για εσωτερικό τουρισμό! Εξελίξεις που συμβάλλουν αρνητικά φέτος στο ποσοστό κρατήσεων και που σίγουρα θα επιδράσουν τον κλάδο του τουρισμού και συμπληρώνουν την καταδικαστέα στάση που κρατάει η δημοτική αρχή, που τηρεί για όλα αυτά σιγή ιχθύος!
Βάση των παραπάνω, ας σκεφτούν οι κάτοικοι του Δήμου Δελφών, με αυτόν τον δημοτικό απολογισμό τι ωφελήθηκαν. Μήπως πάνε τα παιδιά στους βρεφονηπιακού σταθμούς δωρεάν; Μήπως μειώθηκαν τα τέλη; Προσλήφθηκαν περισσότεροι εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες υπηρεσιών του Δήμου; Μεταφέρονται δωρεάν με την αστική συγκοινωνία; Ενισχύθηκαν οι δομές πρόνοιας; Χτίστηκαν νέα σχολειά, συντηρήθηκαν τα παλιά, χτίστηκαν νέες αθλητικές δομές; Ένα έργο έγινε στα Καστέλλια, παλιό και εγκαταλελειμμένο από παιδιά σχολειό, που συντηρήθηκε και καλώς έγινε, που όμως ζέχνει από σκάνδαλο και διαπλοκή! Τους παρέχεται νερό φτηνό και καθαρό; Μήπως πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, στήριξης, ανακούφισης των αγροτών; Των ανέργων; Των χαμηλοσυνταξιούχων;
Εμείς θεωρούμε ότι οι δομές διοίκησης και διεύθυνσης θα πρέπει να λειτουργούν ενταγμένες σε κεντρικό σχεδιασμό, θα πρέπει να έχουν κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Η δικιά μας αντίληψη και οι παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο κινείται σε εντελώς διαφορετική πορεία. Έχει σαν βάση της άλλο δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Δεν ακούστηκε κάτι σχετικό με την καταπολέμηση της ανεργίας και για τις ελλείψεις προσωπικού. Αντίθετα προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης ανέργων και οικογενειών τα οποία όχι μόνο δεν συζητήθηκαν αλλά πάρθηκαν εντελώς αντίθετες αποφάσεις.
Είναι ανησυχητική εξέλιξη η αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με τα περίφημα προγράμματα αναδιανομής της φτώχιας, με τα 5μηνα ή 7μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με τους εξευτελιστικούς μισθούς-ψίχουλα των 300-500-600 ευρώ.
Γι’ αυτό προχωρούν στην ίδρυση κοινωνικών παντοπωλείων και φαρμακείων.
Είστε μακριά από το λαό και τα προβλήματά του. Μακριά από τους αγώνες των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού που αγωνίζεται για το δικαίωμα του να ζήσει. Δίνετε την εικόνα πως όλα πήγαν καλά, όταν όλοι είναι οργισμένοι, γιατί όλα πάνε στραβά.
Γι’ αυτό ακριβώς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία, ότι αν δεν καταγγείλεις τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και τους υπεύθυνους και δεν παλέψεις μαζί με το λαό, να γίνεις στήριγμα στις λαϊκές διεκδικήσεις, τότε απλά θα συντηρείς την κατάσταση και θα καλείς το λαό να αποδεχτεί τη μοίρα του.
Για μας είναι ξεκάθαρο. Συγκαλύπτετε και στηρίζετε τις αντιλαϊκές πολιτικές, όπως π.χ. με την υπόθεση της υγείας στην περιοχή (νοσοκομείο, ΚΥ, ανυπαρξία γιατρών σε ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ), δίχως καμία αναφορά στο ποιοι κλείνουν αυτές τις δομές. Κουβέντα για το ποια πολιτική κλείνει τα μαγαζιά, μειώνει μισθούς και συντάξεις αναγκάζοντας χιλιάδες δημότες να μην ανταποκρίνονται στην καταβολή δημοτικών τελών ή άλλων ανταποδοτικών! Κουβέντα για τους ΚΑΠ, δηλαδή όλους αυτούς τους πόρους που παίρνει το κράτος και πρέπει να αποδίδει στους Δήμους και που δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, χρωστώντας στο Δήμο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (χάσαμε το λογαριασμό).
Κ. δήμαρχε αλλά και οι υπόλοιποι των άλλων παρατάξεων κατευθύνετε και διοικείτε σαν μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Μαζί προωθείτε τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση του λαού. Τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταποδοτικότητα και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Μαζί ψηφίζετε σειρά έργων δείχνοντας τη διάθεσή σας να ακολουθήσετε το μοντέλο που πρόβαλε ο κ. δήμαρχος Δελφών σε πανελλαδική εφημερίδα όπου εν κατακλείδι έδειχνε την απόλυτη συμφωνία του με όλο το αντεργατικό, αντιλαϊκό, αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο πέρασαν οι τελευταίες συγκυβερνήσεις ελέω μνημονίων!
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν πρόκειται να διαψεύσει την εμπιστοσύνη του λαού στις αρχές της.
Απευθυνόμαστε σε αυτόν με θάρρος και εμπιστοσύνη στην δύναμη του να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση που τον φέρνει δεκαετίες πίσω από τον βαθμό της εξέλιξης και της επιστήμης που ο ίδιος δημιουργεί καθημερινά.
Γνωρίζουμε ότι δεν έχει αποφασίσει γιατί ως ένα βαθμό τον εμποδίζετε και σεις.
Τον καλούμε να σας ξεπεράσει και σίγουρα η ζωή που θα διαμορφώσει θα είναι καλύτερη από αυτήν που του προσφέρετε καθημερινά αλλά και αυτή που του επιφυλάσσετε.
Άμφισσα, 6/7/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου