Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΤΟΥ 1955, ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡ'ΟΣΩΠ'Α ΤΗΣ

"Photo Michael"
      “...Βάλτε τα καλά σας. Κουστουμαριστείτε. Φορέστε το καλύτερο χαμόγελο των αναμνήσεών σας κι ελάτε να φωτογραφηθείτε με τα πρόσωπα και τα γεγονότα του 1955.  Μιας χρονιάς που ήταν η αρχή για την πρόσφατη και πάνω από μισό αιώνα φωτογραφική ιστορία ετούτης εδώ της πόλης, αποτυπωμένη από τον φακό ενός και μόνον ανθρώπου. Ελάτε στην γιορτή της απεικόνισης, προσώπων, γεγονότων, τοπίων και αισθημάτων, που κάποιος φακός τα αποθανάτισε επάνω στο φίλμ και στο χαρτί. Ελάτε να δείτε πως ήμασταν, πως ήταν το χωριό μας και ποιός το επισκέφθηκε το 1955. Ελάτε όλοι, έχουμε Παρέλαση!

   Ήταν τότε, που οι ανησυχίες του Μιχαλάκη του Σκαρίμπα, δεν χωρούσαν μέσα στο παντοπωλείο του Πατσαγούρα, κάπου εκεί στην Καραΐσκάκη και Μεταμορφώσεως. Ήταν τότε που ο Μιμίκος με το ημι-υπόγειο καπηλειό του στα Τσιμπλακέϊκα κι ο Θανασούλης με το εμπορικό του στην γωνία του Ταλαρούγκα,  έδειχναν και μαρτυρούσαν τον δρόμο στον τότε νεαρό μπακαλόγατο Μιχαλάκη. Κι αυτός ο δρόμος δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η καταγραφή στο φίλμ, όλων όσων δεν χωρούσαν μέσα και τριγύρω απ’ το μπακάλικο.

  Και κάπως έτσι ξεκίνησε την δική του δουλειά ο Μιχάλης. Την δουλειά του φωτογράφου. Μαθαίνοντας, μελετώντας, πειραματιζόμενος και βιοπορώντας στην μικρή τότε, αλλά παρθένα για αυτή την απασχόληση πόλη μας Κι ήταν καλός στην δουλειά του. Για αυτό και πολύ γρήγορα έγινε αποδεκτός από όλους. Και το όνομα, η ταμπέλα δηλαδή στο κατάστημά του, το “Photo Michael”, έγινε συνώνυμο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και της σοβαρής κι αληθινής  πηγής αποτύπωσης γεγονότων, εκδηλώσεων και προσώπων. Με άλλα λόγια ο Μιχάλης ο Σκαρίμπας έγινε ο φωτογράφος όλων μας, έγινε ο φωτογράφος των πάντων, έγινε ο “Φωτογράφος” του χωριού μας. 

Ευτύχησε να δεί την οικογένειά του να μεγαλώνει. Να γίνεται πατέρας και παππούς. Κι όταν “έφυγε”, τον αποχαιρέτησε τιμώντας τον, σύσσωμη η τοπική κοινωνία.

Ελάτε όλοι στο Δημοτικό Ωδείο της Ιτέας την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 στις 20:00’ το βραδάκι, για τα εγκαίνια της Έκθεσης. Ελάτε, έχουμε Παρέλαση!...

Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν μόνον 339 φωτογραφίες του 1955, από το άπειρο φωτογραφικό αρχείο του Μιχαλάκη, καθώς και 38 φωτογραφίες - αφιέρωμα στον ίδιον, από την οικογένειά του.  Θα είμαστε όλοι εκεί!..."

Διάρκεια Εκθέσεως             : 30-7-2017 έως 9-8-2017
Ώρες επισκέψεως
Δευτέρα έως Παρασκευή   : 19:30’ - 22:30’
Σάββατο & Κυριακή         : 10:00’ - 13:00’  &  20:00’ - 22:30’
  
Είσοδος Ελεύθερη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου