Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

"11η Animart 2017" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ (Εκδηλώσεις - Πρόγραμμα)

Δήμος Δελφών
Γραφείο Τύπου                                       Άμφισσα, 10 Ιουλίου 2017    
                            
11η Animart 2017 στο Δήμο Δελφών
Σχολείο - Φόρουμ – Φεστιβάλ με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών

H 11η ANIMART – βιωματικό σχολείο τεχνών, forum και φεστιβάλ σύγχρονης δημιουργικότητας, θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Δελφών
και πιο συγκεκριμένα σε Άμφισσα, Ιτέα, Χρισσό και Δελφούς από 10 έως 23 Ιουλίου 2017, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Tουρισμού, με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών, της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιτέας, και πανεπιστημιακών, επιστημονικών και άλλων σχετικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://animartgreece.eu/2017/gr/
                                      Το πρόγραμμα
Παρασκευή 14 Ιουλίου, 20:00 : Μενάνδρου, ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ (κωμωδία) από τη Λέσχη Αρχαίου Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Τόκυο, Δελφοί
Σκηνοθεσία: Risa Sakurai
Μουσική: Η φοιτήτρια Futaba Sato παίζει αρχαία ελληνική λύρα επί σκηνής
Το κείμενο της παράστασης αποδίδεται στα αρχαία ελληνικά
Είσοδος: Ελεύθερη
Σάββατο 15 Ιουλίου : MOVEMENT, ART AND SPORTS
Το πρώτο μέρος του εργαστηρίου θα υλοποιηθεί από τον Ardian Tafaj, μέσα ή γύρω από το Αμφιθέατρο Άγγελος Σικελιανός, με όλους τους συμμετέχοντες, συσχετίζοντας το παρόν με την αρχαιότητα, καθώς προερχόμαστε από τη φύση και συνδέουμε την ύπαρξή μας με τις αρχαίες πρακτικές. Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον φωτογράφο Leand Kalaja, ο οποίος θα αναφερθεί στη συνεργασία του με τον αθλητή Ardian Tafaj και θα προβληθούν έργα του που εμπνέονται από τη δράση του αθλητή
Σάββατο 15 Ιουλίου : Η ΣΑΠΦΩ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ / 菊の国のサッフォー
Ένα Ελληνο-Ιαπωνικό ηχητικό-μουσικό-ποιητικό αφιέρωμα στην Ελληνίδα ποιήτρια στους Δελφούς
Σάββατο 15 Ιουλίου : ALTERIDAD
Alteridad - Ομαδική δράση της Matilde Cánepa González (Βενεζουέλα)
Στρατηγική: Η πρόταση αφορά στη συλλογική δημιουργία μιας εγκατάστασης και απευθύνεται σε όποιον θέλει να συμμετάσχει με μια παιχνιδιάρικη διάθεση στην υλοποίησή της.
Σάββατο 15 Ιουλίου : ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΗΧΟΣΥΛΛΗΨΕΙΣ / Ηχογραφήσεις πεδίου 2017
Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η πολυπαραμετρική ηχογράφηση θεατρικών παραστάσεων αρχαίων ελληνικών έργων που λαμβάνουν χώρα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στο πλαίσιο της Animart 2017. Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της σχέσης είναι να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους συνυπάρχουν διαφορετικοί ήχοι - ανθρώπινοι, ζωικοί, φυσικοί, τεχνολογικοί - στο δελφικό περιβάλλον πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις καλλιτεχνικές παραστάσεις και το πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με τις άλλες αισθήσεις των θεατών.
Η παρούσα δράση στοχεύει, επίσης, στον εμπλουτισμό της βάσης ηχητικών δεδομένων του ΕΠΕΟΤ (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης – ΠΘ) για τη δημιουργία νέων συνθέσεων και πολυεπίπεδων ηχοτοπίων.
  Σάββατο 15 Ιουλίου : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΝΑΝΔΡΟ (Παράσταση - Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας - Εργαστήριο)
10:00 - 12:00, Κοινοτικό Κατάστημα Δελφών. Με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Φωκίδας
Σάββατο 15 Ιουλίου : ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ, Έκθεση Γλυπτικής του Θεόδωρου Παπαγιάννη, Γλύπτη – Ομότιμου Καθηγητή ΑΣΚΤ
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, διάρκεια: Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2017
16-23 Ιουλίου : MEDIA ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ - ΒΡΑΔΙΝΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ
Μια πρόσκληση εξερεύνησης του νυχτερινού Δελφικού περιβάλλοντος. Οι μετέχοντες, αντί να περπατούν μαζί, θα το κάνουν κατά μόνας, μέχρι ενός προκαθορισμένου μέρους, καταγράφοντας παράλληλα την εμπειρία τους σε σημειώσεις, σχέδια, βίντεο ή και ήχο. Στη συνάντηση που θα ακολουθήσει, θα μοιραστούνε τις εμπειρίες, τις ιδέες και τις εντυπώσεις τους από τη νυχτερινή βόλτα, προσδίδοντάς σε αυτή την αισθητική εμπειρία την πρόθεση, την προσοχή και τη συνειδητοποίηση ότι είμαστε σε μετάβαση, πηγαίνουμε «κάπου αλλού», μέσα από την απλότητα των συναντήσεων και της κουβέντας.
16-23 Ιουλίου : ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Η καλλιτέχνης Μαρία Λεωνίδου θα δημιουργήσει ένα διάλογο με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Άμφισσας, βασισμένο σε μια χαρτογράφηση «κρυμμένων» εικόνων που θα εντοπίσει η ίδια στην πόλη. Οι εικόνες αυτές θα παρουσιαστούν με αφισοκόλληση σε διάφορα σημεία της Άμφισσας όπου στο υπόμνημα κάθε αφίσας η καλλιτέχνης θα καλεί τους περαστικούς να σχολιάσουν ή να επέμβουν πάνω στις φωτογραφίες με οποιονδήποτε τρόπο είτε απλώς να μαντέψουν που βρίσκεται το σημείο. Ο διαδραστικός αυτός διάλογος έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα παιχνίδι παρατήρησης και να εστιάσει στην σημασία του «αόρατου» καθώς και μια αλλιώτικη ανάγνωσης της Άμφισσας.
Κυριακή 16 Ιουλίου , 19:00: ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ
Παγκόσμια πρεμιέρα στους Δελφούς των νέων μουσικών έργων που παραγγέλθηκαν στη Ros Bandt, υπό τον γενικό τίτλο «Προσφορές στις Μούσες», και βασίζονται στους σωζόμενους ύμνους προς τον Απόλλωνα. Η δημιουργός ερμηνεύει τις συνθέσεις της παίζοντας αρχαία ελληνική λύρα, αυλό και φλάουτο.
17-19 Ιουλίου : Τα τάματα, της Αλίκη Αρναούτη
Site - specific εγκατάσταση Ύφασμα, μελάνι
  17-23 Ιουλίου : FOUNDEN THREADS, της Αλεξάνδρας Πάμπουκα, Κύπρος. Άμφισσα
Εμπνευσμένη από το αστικό και φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της Άμφισσας, η Αλεξάνδρα δημιουργεί μια εγκατάσταση με βάση τεχνικές πλεξίματος. Η εγκατάσταση θα αποτελέσει μια διαδραστική διαδικασία με τους κατοίκους της περιοχής, ζητώντας τους να προσθέσουν το δικό τους πλεκτό κομμάτι στο έργο "Founden threads".
17-20 Ιουλίου : GENUINE CAPTURE
«Η Μήδεια – γυναίκα – μάγισσα – παιδοφόνος - μάνα. Ένα πρόσωπο με θεϊκές διαστάσεις που απασχόλησε και μελετήθηκε ανά τους αιώνες από αναρίθμητους καλλιτέχνες. Αυτό είναι και το κέντρο του ενδιαφέροντος μου τα τελευταία δύο χρόνια.» Πέννυ Φοινίρη
17 και 20 Ιουλίου : ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΚΟΠΑΔΙ
«Το χαμένο κοπάδι» είναι μια διάδραση ενός ανθρώπου (περφόρμερ), ο οποίος, έχοντας κρεμασμένα στο σώμα του διάφορα μεγέθη κουδουνιών, θα δημιουργήσει ένα ηχητικό σύμπαν, βασισμένο στο ρυθμό των βημάτων του, με τη φλογέρα του να ακούγεται ανά τακτά διαστήματα
17-18 Ιουλίου : ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ: Μεταμορφώσεις του αφηγητή 90 χρόνια από τις Δελφικές Εορτές (1927-2017)
 Με αφορμή τα 90 χρόνια από τη διοργάνωση των Α' Δελφικών Εορτών (Μάιος 1927), η ANIMART, σε συνεργασία με την Eπίκουρη Kαθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κυρία Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη, οργανώνουν διημερίδα στους Δελφούς (Μουσείο Δελφικών Εορτών - Οικία Εύας & Άγγελου Σικελιανού), στις 17 και 18 Ιουλίου 2017, με θέμα τo έργο του Άγγελου Σικελιανού.
Δευτέρα 17 Ιουλίου  19:00: ΩΔΕΣ της Κατερίνας Χατζή
Έκθεση ζωγραφικής μέσα από τη ματιά της Επιστήμης της Ψυχανάλυσης
Δευτέρα 17 Ιουλίου , 22:00: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ
Παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Από την Κασταλία πηγή» που παραγγέλθηκε στη Ros Bandt, με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων από τις πρώτες Δελφικές Εορτές. Το έργο θα αναμεταδοθεί διεθνώς από το Μουσείο Δελφικών Εορτών – Οικία Εύας & Άγγελου Σικελιανού μέσω του ιστοχώρου: http://www.hearingplaces.com/live-events.html
Δευτέρα 17 Ιουλίου, 22:00 : 5 ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ, Βίντεο προβολές & Performances
Η Ros Bandt (συνθέτης - ερμηνεύτρια) και ο Jon Drummond (live electronics) θα μεταμορφώσουν τα 5 βίντεο, σε ζωντανή παράσταση, για φωνή, συσκευές εγγραφής και κρουστά με live electronics από τον Jon Drummond, συν-συνθέτη του 12ου track με τίτλο «4 Δολοφονίες σε 4 Λεπτά» από το TARHU CONNECTIONS (CD, Disc 1 Mediterraneo)
Τρίτη 18 Ιουλίου:  ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ (Μια μυρωδιά σιωπής)
Αισθητηριακό εργαστήριο πεζοπορίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του αισθητηριακού εργαστηρίου πεζοπορίας, επιτρέπεται στους περιπατητές να συναντηθούν με τον ατομικό τους "τόνο" και "χρώμα".
  18-20 Ιουλίου : ΣΙΓΑΣΤΗΡΑΣ - ΜΟΝΟΧΟΡΔΟ
Σιγαστήρας – Μονόχορδο [Ένα όργανο για τους Δελφούς: ο τόπος διαμορφώνει τους ήχους]
18-19 Ιουλίου : RE-THINKING, RE-IMAGINING AND RE-NARRATIVISING SITE
Εργασία Ιστοσελίδας
Με μία μόνο ιστοσελίδα και με την ιδέα ενός πλάνου κι ενός αποσπάσματος, αντί να επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε ένα συνεκτικό σύνολο, επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε και να βρούμε σημεία τομής ανάμεσα στο άτομο και το μέρος: λεπτομέρεια της γης, της φύσης και της σύγχρονης κατοικίας.
18-19 Ιουλίου : CHRONOTOPIAS
Στο πλαίσιο της δράσης της, η Ελένη Δημητρίου θα εξερευνήσει την σχέση του τοπίου και των καλλιτεχνικών επεμβάσεων που διεξάγονται στους εξωτερικούς χώρους του φεστιβάλ, χαρτογραφώντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Εφαρμόζοντας επιτόπια συμμετοχική έρευνα, θα διερευνήσει την εγγραφή των καλλιτεχνικών δράσεων στον ιστορικό χώρο και χρόνο, συλλέγοντας φωτογραφικό υλικό και διεξάγοντας συνεντεύξεις.
Τρίτη 18 Ιουλίου : ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ σε Δελφούς και Άμφισσα
Παιχνίδι στο Τοπίο (εργαστήρι-περπάτημα) με την Hilary Ramsden
Μια πρόσκληση για τον αυτοσχεδιασμό και την συνεργασία στη δημιουργία ηχητικών έργων που αναδύονται από το «παιχνίδι του τοπίου» και το περιβάλλον των Δελφών και της Άμφισσας.  Το «Παιχνίδι στο Τοπίο» είναι ένα τρέχον πρόγραμμα ηχοληψίας από τη Δρ Hilary Ramsden και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον μουσικό Heather Summers την εταιρία h2(hSquared). Το «Παιχνίδι στο Τοπίο» επιδιώκει να ανιχνεύσει, να ερευνήσει, να αυτοσχεδιάσει και να καταγράψει ήχους μέσα σε μια ποικιλία ‘τοπίων’ για να ανακαλύψει τις σημασίες και τις έννοιες του τόπου, της ταυτότητας, της ύπαρξης και της μνήμης.
19 - 23 Ιουλίου : ΑΜΦΙΣΣΑ: ΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Φωτογραφική διάδραση. Συνεργασία: Δήμος Δελφών, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνος: Βασίλης Καρκατσέλης
Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι από την Αλβανία, την Κορέα, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, μαζί με τους ντόπιους θα μοιραστούν τις γνώσεις τους, τα ταλέντα τους και την αγάπη τους για τη συγκεκριμένη τέχνη. Θα περιηγηθούν, θα εντοπίσουν και θα φωτογραφίσουν τα φανερά και τα αθέατα αυτής της πόλης, εκθέτοντας τα αποτελέσματα της εμπειρίας τους στην κρίση του κόσμου και του χρόνου.
  Πέμπτη 20 Ιουλίου : ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γνωριμία με το περιβάλλον (εργαστήριο - χαλαρός περίπατος) από την Geeta Roopnarine (Trinidad/GR)
Πέμπτη 20 Ιουλίου : Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΙ Η ΑΡΑΧΝΗ
Παγκόσμια πρεμιέρα
 Η Ros Bandt και οι φίλοι της. Μια ηχητική εγκατάσταση και διάδραση στο Αμφιθέατρο Σικελιανού. Η Ros Bandt με την αρχαία ελληνική λύρα της καθοδηγεί τα βήματα των μετεχόντων σε αυτή τη διάδραση, υπό την επίβλεψη του Βέλγου επιμελητή Geert Vermeire και της Simona Vermeire, όπου ο χώρος και οι άνθρωποι μετατρέπονται σταδιακά σε έναν νοητό ιστό αράχνης. Διερχόμενοι μέσα από τους ηλεκτρονικούς ήχους που δημιουργεί ταυτοχρόνως ο Jon Drummond, είναι σαν να παίζουν όλοι μαζί με μια αιολική άρπα. Ένα νέο διεθνές προσκύνημα ξεκινά εδώ στο Παρνασσό, με αίτημα την ευλογία του Απόλλωνα!
Παρασκευή 21 Ιουλίου  2017: ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ Ι: Το αρχαίο μονοπάτι Δελφοί - Κίρρα
Ένας περίπατος 6 χιλιομέτρων σε χαλαρό ρυθμό, ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι από τους Δελφούς στην Κίρρα ανάμεσα στον ελαιώνα και τους ήχους του σχεδόν ανέπαφου Δελφικού τοπίου. Στόχος της συγκεκριμένης πεζοπορίας είναι η προσέγγιση αυτού του μυθικού και μυθολογικού περιβάλλοντος και η διερεύνισή του εν σιωπή, ως μέρος ενός ατομικού αναστοχασμού, όπου το Τοπίο μεταμορφώνεται σε καθρέφτη αυτογνωσίας των μετεχόντων περιπατητών.
Παρασκευή 21 Ιουλίου,  11:00: ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Παρουσίαση - Διάλεξη από τη Δρ Ros Bandt και τον Δρ Jon Drummond. Οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τις διαδικασίες και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για τις ηχητικές μεταμορφώσεις στα νέα site-specific έργα τους που δημιούργησαν ειδικά για την Animart 2017.
Παρασκευή 21 Ιουλίου , 13:00: ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΞΑΝΑ
Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2107 και ώρα 13:00-14:00 ο Frans Van Lent θα περπατά κάπου στη Νότια Γαλλία. Τηλεφωνήστε του εκείνη την ώρα.  Δεν θα σας απαντήσει, αλλά θα τραβήξει μια φωτογραφία από το σημείο όπου το τηλεφώνημά σας θα τον βρεί, και θα σας τη στείλει μέσω του κινητού, στον τηλεφωνικό αριθμό σας.
 Επιμέλεια: Geert Vermeire.
Παρασκευή 21 Ιουλίου,  20:00 : ΟΙ ΡΗΤΟΡΕΣ
Οι Ρήτορες του Χριστόφορου Χριστοφή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα με τον αείμνηστο Χρήστο Τσάγκα και την Όλγα Τουρνάκη, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, το καλοκαίρι του 1999.
Το έργο εξελίσσεται στον Πόρο, στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου με αφορμή ένα τελευταίο έργο ενός εξαφανισμένου δραματουργού, δύο ηθοποιοί κάνουν μία πρώτη πρόβα στη βεράντα ενός νησιώτικου σπιτιού. Η κυρία που τους φιλοξενεί είναι καταλύτης στις καταστάσεις που περιγράφονται, όπου παρόν και παρελθόν μπερδεύονται μαζί με την ιστορία της Ελλάδος διαχρονικά.
Μια πρόβα μες στο καλοκαίρι...
Σάββατο 22 Ιουλίου : ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΙΙ: Το αρχαίο μονοπάτι Κωρύκειον Άντρο - Δελφοί
Μια κατάβαση 9 χιλιομέτρων, από το Κωρύκειον Άντρο στους Δελφούς, διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών, σε χαλαρό ρυθμό, διασχίζοντας το αρχαίο μονοπάτι και τη διαδρομή που έκανε ο Πάνας, ακολουθούμενος από τους πιστούς του. Στόχος της συγκεκριμένης κατάβασης είναι η προσέγγιση αυτού του μυθικού και ιερού περιβάλλοντος και η διερεύνισή του εν σιωπή, ως μέρος ενός ατομικού αναστοχασμού, όπου ο τόπος μεταμορφώνεται σε καθρέφτη αυτογνωσίας των μετεχόντων περιπατητών.
Σάββατο 22 Ιουλίου , 19:30 : ΦΑΟΣ – Άρτεμις, η μεταμόρφωση της ψυχής
Χοροδρώμενο με μελοποιημένα χορικά του Ευριπίδη για την Αρτέμιδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου