Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

"ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Π.Στ.Ε". : ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ Ο.Τ.Α.


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνουν το δικαίωμα στη δουλειά των χιλιάδων συμβασιούχων σε όλους τους δήμους της χώρας αντισυνταγματικό και τους απολύουν, αφού απαγορεύει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για πάνω από 8 μήνες!
Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μιλά μόνο για πληρωμή των δεδουλευμένων και προτείνει στους δημάρχους να αξιοποιήσουν τις "δυνατότητες" που δίνει το υφιστάμενο αντιλαϊκό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που θα προκαλέσουν οι απολύσεις. Πρακτικά προτείνει στους δήμους να προχωρήσουν σε προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας και άλλες υπηρεσίες, αφού η λειτουργία των υπηρεσιών αυτών στηρίζονται αποκλειστικά στους  συμβασιούχους.
Καθόλου τυχαία και η χρονική στιγμή της απόφασης: Έπειτα από το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, με ό, τι αυτό σημαίνει για τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση απολύει  χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε έτσι οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να εισβάλλουν χωρίς εμπόδια σε δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ύδρευση, κλπ.).
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τους συμβασιούχους στους Δήμους. Η απόφαση αυτή αφορά πανελλαδικά 15.000 περίπου εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είχαν ανανεωθεί ως τις 31/12/2017, με την προοπτική να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Τα αιτήματα του αγώνα των συμβασιούχων στους Δήμους είναι δίκαια, αφορούν το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Ο αγώνας αυτός αφορά τον καθένα και ιδιαίτερα τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες καθώς αν υλοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πλήξει άμεσα τις υπηρεσίες των  Δήμων προς τους δημότες. Απαιτούμε τώρα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καλούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο  να ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καταγγέλλει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων των 8μηνιτών, παράνομη και την πληρωμή των εργαζομένων για δουλειά που έχουν ήδη προσφέρει!
Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι και πρόδηλες και ακέραιες. Από το 2016 αναπαράγεται το αδιέξοδο, παράλληλα με την πολιτική που γεννά και οξύνει τα ίδια προβλήματα.
Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011. Μάλιστα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προδιαγράφεται ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες θα παραμείνουν μηδενικές για το 2018 και το 2019!
Αποτέλεσμα είναι η Τεχνική Υπηρεσία (καθαριότητα, ύδρευση/αποχέτευση, τεχνικά έργα κλπ)  να αποδιοργανώνονται και να απειλείται η εύρυθμη λειτουργία τους.
Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Να μη διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες καθαριότητας κατακαλόκαιρο γυμνές από προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους.
Καλούμε την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Το δούλεψαν και δεν το έκλεψαν από κανέναν! Είναι απαράδεκτο να τους ζητείται πίσω!
Υποστηρίζουμε την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι επιτροπές αγώνα συμβασιούχων και τα σωματεία στους ΟΤΑ και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να την φέρει στη Βουλή και να την υπερψηφίσει».

29/6/2017
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου