Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ : Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ (βραβευμένος) "ΚΟΟΥΤΣ"


Επινίκεια

   “ Ετούτος εδώ ο άνθρωπος, είναι δικός μας. Είναι σαν κι εμάς, είναι ένας από εμάς. Μεγάλωσε και περπάτησε κι αυτός στο ίσωμα με το μηδέν υψόμετρο και νανουριζόταν τα βράδια σαν παιδί, απ’ το λαλάρισμα που κάνανε τα χαμηλοκύματα καθώς ξεψυχούσαν εμπρός απ’την Απόλαυση και το Οικονομαίϊκο. Γιός του Ηλιά και της Λεμονιάς, μαυριδερός σαν τον παππού του, πήρε μαζί του την αρμύρα του χωριού μας εκεί στα ΤΕΦΑΑ όταν πήγε για να γίνει καθηγητής Σωματικής Αγωγής και την έβγαζε με τον ιδρώτα του κάτω απ’ τα καλάθια, προσπαθώντας να γίνει “καπετάνιος” στο μπάσκετ. Και τα κατάφερε. Για αυτό και τώρα, όλοι τον φωνάζουμε “κόουτς”.

Άνοιξε το δικό του σπιτικό μαζί με την Κωνσταντίνα Ζαφειράκου και το 8χρονο σήμερα παλληκαράκι τους, ο Ηλίας, έχει να λέει και να καμαρώνει για τον πατέρα του.
  Χώρια από 2 φορές που ήταν προπονητής στον “Μάκαρο” της Άμφισσας (2007-2008 & 2011-2013) και άλλη μια που βοήθησε για την σωτηρία της Α.Ε. Λιβαδειάς στην Α2 κατηγορία (2016), όλα τα υπόλοιπα χρόνια της προπονητικής του ζωής, τα έχει περάσει “αγκαλιά” με τον Γ.Σ. Ιτέας. Ομάδα, μέσα από την οποία ανδρώθηκε σαν αθλητής και την έχει αναλάβει σαν προπονητής, από το 1999.

  Το τι έχει κάνει και το τι έχει καταφέρει ο Χρήστος με αυτή την ομάδα, είναι γνωστά. Κι ειδικά φέτος, με τις διακρίσεις να έρχονται η μια μετά την άλλη για όλα τα τμήματα του μπάσκετ του Συλλόγου, με τις βραβεύσεις σε περιφερειακό επίπεδο και με τις απαιτητικές παρουσίες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ήταν λογική η αναγνώριση του Χρήστου, ως καλύτερου προπονητή μπάσκετ στην Στερεά Ελλάδα.
Απόδειξη είναι και η διαδικτυακή ψηφοφορία της πολύ καλής και έγκυρης ιστοσελίδας eviabasket.gr, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με ψηφοφόρους τους επισκέπτες της ιστοσελίδας, σύμφωνα με την οποία, ο Χρήστος Μωραΐτης, θεωρείται ως ο καλύτερος προπονητής (κόουτς) στο μπάσκετ για το 2017 στην Στερεά Ελλάδα.

   Δέχτηκε κατά καιρούς προτάσεις για να αναλάβει ομάδες σε διάφορες κατηγορίες, αλλά οι δεμένες “άγκυρες” στα πόδια του και στην καρδιά του (οικογένεια & Ιτέα) είναι πολύ βαριές για να τον αφήσουν να ...αποπλεύσει από ετούτον εδώ τον τόπο.
Εξ άλλου, η αναγνωρίσιμη δουλειά του, η οικογενειακή σχέση του με την Διοίκηση του Γ.Σ. Ιτέας και ο σεβασμός που του έχουν όλοι εδώ σε ετούτη την πόλη, από φίλους, κατοίκους και αθλητές, είναι μεγάλο εμπόδιο για το ...φευγιό του Χρήστου προς το μέλλον, προς το καλύτερο. Δεν βοηθάει (!...) σε αυτό και ο Σύλλογος, που του έχει δώσει ότι χρειάζεται ένας προπονητής για να δουλέψει: ίδια φιλοσοφία με αυτόν, ελευθερία κινήσεων και άφθονο και ταλαντούχο φυτώριο αθλητών. Γιατί να φύγει λοιπόν ο Χρήστος από την Ιτέα;
- Το μπάσκετ για μένα, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι. Η ζωή μου όλη περιστρέφεται γύρω από αυτό και η μόνη ώρα που δεν το σκέφτομαι, είναι όταν κοιμάμαι, γράφει σε ένα ιδιόχειρο σημείωμά του ο Χρήστος. Και συνεχίζει :
- Παρακολουθώ το άθλημα σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις κατηγορίες, από τοπικό έως euroleague. Λατρεύω την πόλη μου και τους συμπολίτες μου. Και μέσω του Γυμναστικού Συλλόγου θα προσπαθούμε να τους κάνουμε υπερήφανους κάθε χρόνο. Καθώς και να απολαμβάνουμε την εκτίμηση που μας δείχνουν.

Από τους 21.240 ψήφους στο eviabasket.gr,  οι 2.726 ήσαν για τον καλύτερο προπονητή στην Στερεά κι απ' αυτές ο Χρήστος, πήρε 580 δηλαδή το 21,28%.  Και αυτό είναι εξαιρετικό, αν σκεφθεί κανείς ότι υπήρχαν ομάδες “μεγαθήρια” από μεγάλες πόλεις (Θήβα, Χαλκίδα) κι εν τούτοις ο δικός μας “κόουτς” ήταν αναγνωρίσιμος και σε εκτίμηση από τους ψηφοφόρους.


Ανθρώπους σαν κι ετούτον τον 45άρη τους έχουμε ανάγκη στο χωριό μας. Κι αυτή την γνώση που περνάει μέσα στην νεολαία μας, αυτή την αγάπη για το μπάσκετ που καταφέρνει να την κάνει επιτυχία με αυτά τα παιδιά, πρέπει να την εκτιμήσουμε. Να την εκτιμήσουμε, να την βοηθήσουμε και να την σεβαστούμε. Γιατί άμα σταματήσει να τα μαζεύει γύρω του αυτός ο “κόουτς”, δεν αποκλείεται στην πλατεία “Ιτιάς” όπου και οι μπασκέτες, να δούμε τραπεζάκια και καρέκλες (καφετέρια)... “
 



Χρήστος Μωραΐτης, Γιώργος Μολές, Νάσος Ντινόπουλος Ιωάννης Μωραΐτης.
Γ.Σ. Ιτέας 1997 στην Γ' Εθνική Κατηγορία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου