Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΣΤΟΝ "ΜΑΚΡΑΝΙΚΟΛΑ", ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ.


Ένα έθιμο, ωσάν “τάμα”.

   Με καθυστέρηση, σχεδόν ενός μηνός, επραγματοποιήθη εχθές Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, η από πολλών ετών εθιμική επίσκεψη-λειτουργία στην εγκαταλελειμμένη μονή του Αγίου Νικολάου, στον Μακρανικόλα Δεσφίνης.

  Συνηθίζεται, αυτή η επίσκεψη των φίλων της μονής, να πραγματοποιείται κάτ’ έτος, την τελευταία Παρασκευή του μηνός Μαΐου, εκτός εάν, οι καιρικές συνθήκες το απαγορεύουν, οπότε μετατίθεται για την επομένη Παρασκευή και ούτω καθ’ εξής.
Εφέτος λοιπόν, με έναν “ανεμισμένον” Μάϊο και με τον Ιούνιο να συμπεριφέρεται ως Νοέμβριος, το μικρό ταξείδι των ολίγων τηρητών του εθίμου, κατέληξε να πραγματοποιηθεί εχθές, Παρασκευή 23-6-2017.

   Η μονή, στην άκρη του ακρωτηρίου Πάγκαλος, στην βόρεια πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου, είναι δύσκολο-πλησίαστη από ξηράς (δεν υπάρχει δρόμος και απαιτείται αρκετή ώρα πεζοπορίας σε δύσβατο έδαφος)), με συνέπεια η προσέγγισή της γίνεται μόνον από την θάλασσα. Και αυτήν την ημέρα, όσοι την επισκέπτονται, ξεκινούν με μικρά σκάφη από την Κίρρα, από την Αντίκυρα και από την ακριβώς απέναντι πλευρά της Πελοποννήσου, τηρώντας το έθιμο και τιμώντας ταυτόχρονα την μνήμη του τελευταίου (και από καιρού αποδημήσαντος) μοναχού της μονής, του γνωστού και αγαπητού σε ολόκληρη την λεκάνη του Κορινθιακού, γέροντος Γαβριήλ.
Έτσι και εφέτος. Και όπως φαίνεται από τις εχθεσινές φωτογραφίες, τα βραχάκια εμπρός από το πέτρινο κωδωνοστάσιο της μονής, έγιναν “δέστρες” και λιμανάκι για τα πλεούμενα των επισκεπτών.


(οι φωτογραφίες του Ιωαν. Πολυζώη) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου