Σάββατο 15 Απριλίου 2017

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ

Εθιμικά

   Με λαμπρότητα και με το πρέπον τελετουργικό, επραγματοποιήθησαν εχθές το βράδυ, Μεγάλη Παρασκευή, οι περιφορές των τριών Επιταφίων, των τριών ενοριών της πόλεως. Αυτές των τριών εκκλησιών, ήτοι, της αρχαιοτέρας και μεγαλοπρεπούς Μεταμορφώσεως, της πανέμορφης αλλά μικρής Ευαγγελιστρίας και της νεαράς αλλά μη πλήρως αγιογραφημένης ακόμη, του Αγίου Χαραλάμπους.
   Πλήθος κατοίκων και επισκεπτών της Ιτέας κατέκλυσαν την παραλιακή λεωφόρο στο κεντρικό της σημείο, εκεί όπου κατ’ έθιμον συναντώνται οι τρεις Επιτάφιοι, με την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα της υπέροχης βραδιάς του Απριλίου, να προδιαθέτει τους πάντες για την επερχόμενη ημέρα της Αναστάσεως. Και με την τριπλή συμμαχία ανέμου-θερμοκρασίας-υγρασίας, να δημιουργούν το υπέροχο ανοιξιάτικο περιβάλλον, αυτής της από αιώνων εορτής των Ελλήνων.

   Τριχάστηκε η πόλη μετά από την αποχώρηση από εκείνου του σημείου και των τριών Επιταφίων, με τους ενορίτες να ακολουθούν τον “δικό” τους Επιτάφιο έως τις εισόδους των εκκλησιών. Αλλά με την συνέχεια να εξελίσσεται,, όπως από ετών συνηθίζεται, εκεί όπου λαμβάνει χώραν ο “ασπασμός” των (υποτίθεται) νηστευόντων, προς τα θαλασσινά παρασκευάσματα των παραλιακών κέντρων της Ιτέας.

Οι φωτογραφίες είναι του Σωτήρη Κακανά 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου