Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ... "WC" ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ (εντός της Α' Ζώνης του Δελφικού Τοπίου)

Μελανισμός...











   Σήμερα, δημοσιεύουμε μια “παγιωμένη” κατάσταση εντός της Α’ Ζώνης του Δελφικού Τοπίου, η οποία δεν τιμά τον σύγχρονο και Ευρωπαϊκόν όπως συνηθίζουμε να αναφέρουμε, πολιτισμόν μας. Είναι μια “λανθάνουσα” κατάσταση, για την οποίαν όμως υπάρχουν και αίτια και υπαίτιοι και αποδείξεις.

Όπως εύγλωττα περιγράφεται από τις φωτογραφίες,
ένας “κρύφιος” αγωγός καταλήγει στην κοίτη του Πλείστου (ή Πλειστού) ποταμού κι εκεί εναποθέτει τα υγρά τα οποία διοχετεύονται  σε αυτόν από κάποιο σημείο υψηλότερα  και τα οποία “μοσχομυριστά” υγρά πλέον, ταξιδεύουν ελεύθερα προς τον νότο προκειμένου να συναντήσουν την θάλασσα.


   Το σημείο συναντήσεως του αγωγού με τον ποταμό, ευρίσκεται στην τοποθεσία “Καλόγερος”, εκεί όπου συναντά τον ελαιώνα νοτίως του Χρισσού, το όρος Κίρφη (σχετικός χάρτης από Google). Σε εκείνο το σημείο, υπάρχει μια ξύλινη γέφυρα, η οποία εξυπηρετεί τους αγρότες για εκείνο το τμήμα του ελαιώνος, το οποίον ευρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού. Ειδικά όταν υπάρχει “κατεβασιά” μέσα στην κοίτη του.
Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες, είναι από το Σάββατο 24-2-2017, αλλά έως και σήμερα έχουμε επισκεφθεί την συγκεκριμένη περιοχή (και όχι μόνον εμείς), τρεις (3) φορές, με την κατάσταση εκεί να παραμένει η ίδια : ίδια ροή, ίδια λίμνη, ίδια οσμή.

Από επιτόπιο έλεγχο τον οποίον πραγματοποιήσαμε, δεν εντοπίσαμε σε κοντινή απόσταση κανέναν επιφανειακό αγωγό, ο οποίος και να καταλήγει σε εκείνο το σημείο.
Οι πληροφορίες τις οποίες εσυλλέξαμε όμως, αναφέρονται στον Βιολογικό Σταθμό Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων του Χρισσού (κοινός με τους Δελφούς), από τον οποίον, ναι μεν διοχετεύονται τα λύματα μέσω αγωγού σε εκείνο το σημείο, αλλά το στάδιο της προπαρασκευής των ακαθάρτων λυμάτων εντός του Βιολογικού, δεν λειτουργεί. Με αποτέλεσμα, ότι απομακρύνεται από εκεί, να μην είναι απλά και ασφαλή ποτιστικά υγρά. Να είναι κάτι παραπάνω!...

Τα μελανά και όζοντα υγρά στον ποταμό, ακολουθούν την κοίτη του και όσα από αυτά δεν απορροφηθούν από το έδαφος, αφού περάσουν εμπρός από το εξωκκλήσι του Αγίου Πολυκάρπου, κατευθύνονται και καταλήγουν στην θάλασσα, στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου στην Κίρρα.  Ειδικά όταν υπάρχει βροχόπτωση, ναι μεν να επιτυγχάνεται η αραίωσή τους, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνεται και η επαφή τους με την θάλασσα.

Εν τω μεταξύ όμως, η “βοσκή” των εντόμων και των μικροβίων σε εκείνο το αρχικό σημείο, είναι “όλα τα λεφτά”!...

   Όταν προ ενός έτους περίπου, ενεφανίσθη η υπόθεση με την απόρριψη ακατεργάστων αστικών λυμάτων στο ιστορικό μονοπάτι Κίρρας – Δελφών, υπήρξαν εντάσεις, κατηγορίες, διαβεβαιώσεις και εν τέλει κάποιες προσφυγές στην Δικαιοσύνη. Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και Υπηρεσίες, διαβεβαίωναν ότι το θέμα, πρ’ ότι δεν υπήρχε, εν τούτοις αντιμετωπίσθηκε δραστικά και ότι η προσοχή όλων μας έπρεπε να είναι στραμμένη στην υπόθεση “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.
Στις 21-2-2017 (προ ολίγων ημερών δηλαδή), έγινε η πρώτη Συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αμφίσσης για αυτό το θέμα. Λόγω ωραρίου όμως, εδόθη αναβολή για να εκδικασθεί μετά από 6 μήνες.

Αλλά, ενώ εσυνέβαιναν αυτά εντός του Δικαστηρίου, μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, το υπαίθριο "WC" του Απόλλωνος, ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τους συνέδρους από το 2ον Forum των Δελφών...

Υστερόγραφον : 
Του θέματος άπτονται οι :
- ΕΦ.Α. Φωκίδος (λόγω της Α’ Ζώνης του αρχαιολογικού χώρου)
- Η Δ.Ε. Δελφών (λόγω του Βιολογικού του Χρισσού)
- Η Π.Ε. Φωκίδος (λόγω του ποταμού)
- Η Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών

Σε περίπτωση αδυναμίας να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα άμεσα από τους τρεις (η ΕΦ.Α. Φωκίδος, δεν έχει την δυνατότητα ενεργούς αναμίξεως, πέραν της καταγραφής του γεγονότος και της αιτήσεως προς τους υπολοίπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος), τότε αναγκαστικά θα πρέπει να επέμβουν τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας.

Ενδεχομένως και η Εισαγγελική Αρχή. 

****************************

Ο ποταμός Πλείστος από την ξύλινη γέφυρα και προς βορά με ροή (παλαιότερη φωτό)



Ο ποταμός από του ίδιου σημείου και προς βορά χωρίς ροή (προ 5 ημερών φωτό)

1 σχόλιο: