Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΕΠΕΝΔΥΣΗ"....

Δικάζονται σήμερα (Δευτέρα) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, βάσει ενός σαθρού κατηγορητηρίου, 21 απλοί οικογενειάρχες-κάτοικοι της Χαλκιδικής που στοχοποιήθηκαν από την Αστυνομία της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, μέσω αμφίβολης αξιοπιστίας τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, τον Φλεβάρη του 2013.
«Πρόκειται για μια φρονηματική δίκη», λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ δεκάδες είναι οι δηλώσεις συμπαράστασης από φορείς, κινήματα και συλλόγους για το περιβάλλον.
Η δίκη έχει τον αριθμό 6 στο πινάκιο του δικαστηρίου, όπως και τον περασμένο Ιούνιο, όταν εισήχθη για πρώτη φορά αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανελλήνιας αποχής των δικηγόρων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι φερόμενοι ως δράστες, κάτοικοι στην πλειονότητά τους της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγίας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών και άλλες.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις από τους ανθρώπους αυτούς είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ως ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, για να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους μήνες μετά...
Ολοι οι κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών, ενώ το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου απάλλαξε από τις κατηγορίες για την ίδια υπόθεση έναν από τους κατηγορούμενους κατοίκους.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργούσε κατά πρωτοφανή τρόπο η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και όχι η τοπική Αστυνομία, δεκάδες Χαλκιδικιώτες εξαναγκάστηκαν παρά τη θέλησή τους να δώσουν γενετικό υλικό (DNA) στην Αστυνομία, ενώ ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ανησυχούσε μήπως χαθεί η «επένδυση»...
Μυστήριο παραμένει αν στη δίκη η εταιρεία χρυσού θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας άλλωστε περιλαμβάνονται και στελέχη της.
Επίσης, περιλαμβάνονται άνδρες της εταιρείας σεκιούριτι που είχε αναλάβει τη φύλαξη του εργοταξίου, αστυνομικοί και ιδιοκτήτες μηχανημάτων που υπέστησαν φθορές τη νύχτα της επίθεσης.
Από την άλλη, μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης συγκαταλέγονται η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείονται και... εκπλήξεις.
Το βέβαιον είναι ότι η δίκη θα κρατήσει αρκετές μέρες, πιθανόν και εβδομάδες.
Στο μεταξύ, οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση συμπαράστασης για τους 21 κατηγορουμένους στις 9 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.
«Για ακόμη μία φορά η τοπική κοινωνία και το κοινωνικό κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού-χαλκού στη Χαλκιδική θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με ουσιαστική κατηγορία την αντίσταση σ’ ένα καταστροφικό εξορυκτικό σχέδιο που αυτοπροσδιορίστηκε και επιβλήθηκε ως “αναπτυξιακή επένδυση”. Είναι σαφές ότι το πολιτικοοικονομικό σύστημα και η ιστορική συγκυρία καθιστούν το νομοθετικό πλαίσιο, την εκτελεστική εξουσία, τον κρατικό μηχανισμό και τη Δικαιοσύνη δέσμιους των πολυεθνικών κολοσσών. Ακόμη και όταν οι καταστροφικές συνέπειες τεκμηριώνονται επιστημονικά, ακόμη κι όταν οι παραβιάσεις όρων και νόμων βεβαιώνονται διοικητικά, οι εταιρείες χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή οι τοπικές κοινωνίες δικάζονται με περισσή ευκολία», αναφέρουν οι επιτροπές σε ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο η διοίκηση και η κυβέρνηση να αποδέχονται την εκβιαστική λογική της “Ελληνικός Χρυσός – Eldorado Gold” και να επιτρέπουν τη δημιουργία τετελεσμένων που καταστρέφουν έναν ολόκληρο τόπο».
Εντυπωσιακό, πάντως, είναι το ρεύμα συμπαράστασης από περιβαλλοντικούς φορείς, συλλόγους και κινήματα.
«Αναβιώνουν τη Δευτέρα 13 Μαρτίου οι δυσάρεστες μνήμες της έντασης και του διχασμού που προκάλεσαν στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη η έλλειψη διαλόγου και η προσπάθεια της Πολιτείας να επιβάλει “επενδύσεις με κάθε κόστος” που έρχονται σε αντίθεση με την ισορροπημένη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής», αναφέρει σε επίσημη τοποθέτησή του ο Δήμος Αριστοτέλη.
«Ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε αντίθετοι στη βία από όποια πλευρά κι αν προέρχεται, όπως επίσης και σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης των δημοτών μας με κριτήριο τις απόψεις τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου