Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΕΣΠΑ : ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΕΑ


Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητος της Περιφερείας Στερεάς Ελλάδος.

  Το πρόγραμμα το οποίο εδημοσιοποίησε (εδώ) μόλις σήμερα το “Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης”, έχει περιοχή εφαρμογής μόνον την Στερεά Ελλάδα και περίοδο υποβολής αιτήσεων, από 6-3-2017 έως 5-5-2017. Δηλαδή μόνον δυο μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι, όσοι Δήμοι ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προκειμένου να τακτοποιήσουν άπαξ και δια παντός τις όποιες εκκρεμότητές τους με την συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων τους, έχουν την ευκαιρία εντός δυο μηνών να υποβάλουν τον σχετικό σχετικό φάκελο με το ανάλογο αίτημα.

   Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε την τελματωμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου της Κίρρας, σε ποιό σημείο ευρίσκεται η προοπτική συνδέσεώς του με το ήδη πεπαλαιωμένο (και σχεδόν άχρηστο) αντίστοιχο της Ιτέας και εν τέλει το “ναυάγιο” για την αναβάθμιση του Βιολογικού Σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων της πόλεως. Ενδεχομένως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία για την πόλη μας, να χρηματοδοτηθεί από αυτό το πρόγραμμα, το πολύπαθο και καθυστερημένο έργο. 
 Διότι ως γνωστόν, παρ’ ότι το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο προηγούμενο και ήδη ληγμένο ΕΣΠΑ, εν τούτοις έχουν ξεπερασθεί όλες οι ημερομηνίες περατώσεώς του, με αποτέλεσμα να έχει εκπέσει της χρηματοδοτήσεως. 
Υπήρξαν παρατάσεις (κι αυτές εχάθησαν), ο δε Δήμαρχος όπως έχει δημόσια αναφέρει ο ίδιος, είχε επαναπαυθεί σε υποσχέσεις του Περιφερειάρχη, ότι θα ήταν δυνατή μια χρηματοδότηση της περατώσεως του έργου από την Περιφέρεια.

Σε αυτό το πρόγραμμα θα ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν και οι Βιολογικοί του Γαλαξειδίου των Δελφών και του Χρισσού, τα προβλήματα των οποίων είναι τεράστια.

   Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται ενημέρωση και άμεσες αντιδράσεις (από τα Τοπικά Συμβούλια), πολιτική βούληση (από τον Δήμαρχο), καθώς επίσης εγρήγορση, γνώση των προβλημάτων και άμεσες ενέργειες (από τις Τεχνικές Υπηρεσίες).
Εκτός και εάν, έχει ήδη “τακτοποιηθεί” το θέμα. Αλλά αυτό θα φανεί λίαν συντόμως.

Εμείς, μια επισήμανση κάνουμε. Σειρά άλλων για την συνέχεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου