Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΕΓΚΟΥΝΗ

  Στην μοναξιά του Νοσοκομείου


   ‘’Έφυγε’’ εχθές από ετούτο τον κόσμο, ένας εραστής της Ιτέας. Ένας άνθρωπος του οποίου τα ελαττώματα και τα προτερήματα άρχιζαν και ετελείωναν στο πάθος του για ετούτη την πόλη. Για την Ιτέα και το λιμάνι της.
   Ταλαιπωρημένος τα τελευταία έτη της ζωής του από Θεό και ανθρώπους (ιδίως από ανθρώπους), έφυγε χωρίς να ειδεί, έστω και ένα από τα όνειρα και τα σχέδιά του για ετούτη την πόλη, να παίρνουν μορφή και υπόσταση. Έτσι, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σχεδόν τιμωρούμενος από το σημερινό κράτος δικαίου, έφτασε να νοσηλεύεται για ασθένειες τις οποίες δεν είχε. 
 Τελικά εχθές, έχοντας χάσει όλους τους αγώνες του, ακόμη και την επαφή με το περιβάλλον, ‘’κατέληξε’’ στο Τζάνειο Νοσοκομείο και η εκφορά του θα γίνει αύριο το πρωΐ στις 11:00’ από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους.

Δίκην τελευταίου λόγου για τον Γεώργιο Σεγκούνη, αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα ‘’ΑΓΩΝ’’ της Ιτέας στις 15 Απριλίου 2011, θέμα του οποίου ήταν (όπως στα τόσα άρθρα του) η Ιτέα και το λιμάνι της.
Οι αλήθειες των γραφομένων του, πασιφανείς.  Όσον και επίκαιρες.

********************************

  Έχουμε γράψει πάρα πολλά για το λιμάνι της Ιτέας σαν εργαλείο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΠΡΟΟΔΟΥ για ολόκληρο τον Κορινθιακό και την Ελλάδα εφ’ όσον διανοίγονταν τα δύο στρατηγικά σημεία του Ισθμού της Κορίνθου και της Γέφυρας Ρίου - Αντίρριου! Το λιμάνι της Ιτέας, σαν γεωγραφικός χώρος είναι περίπτωση μοναδική και πρέπει να ευγνωμονούμε τον Πανάγαθο που δημιούργησε το μεγαλείο της σύνθεσης του χώρου του λιμανιού Ιτέας.

Το λιμάνι της Ιτέας θέλει πολύ λίγα χρήματα συγκριτικά με άλλα λιμάνια για να δημιουργηθεί μεγαλύτερος μόλος σε σχήμα Τ να πλευρίζουν συγχρόνως 4-5 πλοία κρουαζιέρας και ότι άλλο έχουμε αναφέρει κατά κόρον επί μία δεκαετία στον ΑΓΩΝΑ. Το λιμάνι της Ιτέας δεν συγκρίνεται, είναι επιλεγμένος χώρος λιμανιού (σαν αρχαία Κίρρα) ποιν από την Ρωμαϊκή εποχή και ο πρώτος που συνέλαβε το έργο της διάνοιξης του Ισθμού ήταν ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος το 602 π.Χ. Η έναρξη της διάνοιξης έγινε από τον Νέρωνα της Ρώμης το 67 μ.Χ. ο οποίος με χιλιάδες εργάτες έσκαψε τα πρώτα 3.300 μέτρα της διώρυγας σε σύνολο μήκους το διπλάσιο!

*****************************************

Πολύ λίγα χρήματα συγκριτικά απαιτεί το λιμάνι Ιτέας! Οι υπεκφυγές των πολιτικών για επενδύσεις στο λιμάνι Ιτέας και τα δύο μεγάλα έργα του Κόλπου αν δεν πραγματοποιηθούν αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ΠΡΟΔΟΣΙΑ της νεότερης Ελλάδας από τους πολιπκούς.

*********************************************
Ο Τουρισμός του πανηγυριού είναι λάθος, όπως είναι λάθος και τα τοπικά εδέσματα στα λιμάνια υπό την πάντα του Δήμου, (τα εδέσματα ξεκίνησαν από τις Χριστιανικές εορτές, ήθη, έθιμα, παράδοση, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, οι παραδοσιακοί γάμοι γιατί όλα τα παραπάνω έχουν την γνησιότητά τους και την ιερότητά τους! Αυτό που ξεφεύγε τροποποιεί και παραποιεί την παράδοση είναι νοοτροπία υποτέλειας δική μας προς τους «ευγενέίς ξένους απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Τα παραπάνω προσβάλουν την ιερότητα της Ελληνικής φιλοξενίας με εξαίρεση τα τοπικά μας προϊόντα τα οποία προσφέρονται στην χαιρετιστήρια αποχώρηση!

***************************************************
Η Ελληνική κρουαζιέρα είναι το κάτι δικό σου το νιώθεις ότι σου ανήκει είναι σύνδεση φιλική, συναισθηματική, ανθρώπινη, με όλους τους ανθρώπους, είναι το Δελφικό φως και πνεύμα είναι ο πολιτισμός η ευτυχία κι αυτό το καταλαβαίνεις όταν τελειώνει το όνειρο της Ελληνικής κρουαζιέρας, όταν μονολογείς με τον εαυτό σου πράγματι ότι έζησες σαν Ελληνας και σαν άνθρωπος αλησμόνητες πέντε επτά μερες!

******************************************************
* Για την Ιτέα, από δεκαετίας ζητάμε από την πολιτεία ένα λιμάνι για τον τόπο μας ανθρώπινο πολιτισμένο και ναι παγκοσμιοποιημένο λόγω των Δελφών, της Αρχαίας Κίρρας και του Πνεύματος του Απολλώνιου Φωτός για παγκόσμια ειρήνη ευημερία και πρόοδο όλων των λαών της γης!! Ζητάμε ενα λιμάνι για πλοία όπως της Ηπειρωτικής που θα αναβιβάζουν θα εξυψώνουν και θα μεγαλύνουν την ιστορία μας, τις παραδόσεις και τα ιδανικά μας! Ζητάμε ένα λιμάνι αντάξιο των ονείρων των νέων μας για απασχολήσεις τους γύρω από τα επαγγέλματα του ναυτιλιακού τουρισμού μας! Ζητάμε ενα λιμάνι να προσεγγίζουν και να ανταμώνουν οι Φορείς της γνώσης της τεχνολογίας, των καλλών τεχνών και ιδίως να ανταμώνουν οι άνθρωποι που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα!!

Ζητάμε ένα λιμάνι της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣϋ Ζητάμε ένα λιμάνι για τους ανθρώπους της Φωκίδας και του Κορινθιακού που ελπίζουν στη δύναμη του Λιμανιού της Ιτέας!! Ζητάμε ένα λιμάνι να μπορεί να δεχτεί ανθρώπους του πολιτισμού κι όχι να δέχεται πλοία της παρανομίας του εύκολου και αδικαιολόγητου πλουτισμού και προ πάντων του σίγουρου αργού θανάτου των νέων της κοινωνίας μας! «ΕΛΕΟΣ ΔΙΩΞΤΕ απ’ το ΛΙΜΑΝΙ της ΙΤΕΑΣ το σαπιοκάραβα της σαπίλας και του ΘΑΝΑΤΟΥ».

ΚΙ ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΤΙ:

Την Ελλάδα ποτέ δεν την δόξασαν οι προηγούμενοι πολιτικοί.

Την Ελλάδα την δόξασαν πάντα και μόνο οι αμέτρητοι πατριώτες αγωνιστές!!

Γεώργιος Σεγκούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου