Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ : Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ (της)


Πλήγμα

   Η πάλαι ποτέ φοινικοστο- λισμένη ανατολική παραλία της πόλεώς μας, στην οποία επαξίως είχε δοθεί από τους κατοίκους το όνομα ‘’Παραλία των Φοινίκων’’, έχει από καιρού μετατραπεί σε αιγιαλό πειραματισμών και σε χώρο επιδείξεως της αγνοίας και της ανικανότητος όλων όσων ‘’αρμοδίως’’ έχουν θεσμικά αναλάβει, την διαχείριση, τον εξωραϊσμό και την προστασία της. Η πάλαι ποτέ καταπράσινη και πολύβουος παραλία, για την οποία η Δημοτική Αρχή ‘’κομπάζει’’ ότι ‘’κατόπιν ενεργειών της’’
κατέκτησε το βραβείο της ‘’Γαλάζιας Σημαίας’’, έχει αφεθεί απροστάτευτη στην διάθεση των καιρικών φαινομένων (ακόμη και των πιο ηπίων), στην πρόχειρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και στην προσωπική εκτίμηση για τις όποιες παρεμβάσεις, του κάθε επιτηδευματία ή εργολάβου, ο οποίος ανέλαβε να την ‘’σώσει’’.

  Όταν προ 2 - 2,5 ετών, προέκυψε το θέμα με το κόκκινο σκαθάρι, αυτόν τον άτρωτο σχεδόν, καταστροφέα των φοινικοδένδρων, η μεν Πολιτική Προστασία του Δήμου Δελφών επέτυχε ...την παραίτηση του τότε αντιδημάρχου της Δ.Ε. Ιτέας Ανδρέα Παναγιω- τόπουλου, το δε Λιμενικό Ταμείο, αδυνατούσε να ασχοληθεί με το θέμα. 
 Ο λόγος;  Η τιτάνια προσπάθεια του τότε και εξακολουθούντα ακόμη και σήμερα  προέδρου του, στο να παραχωρήσει-ενοικιάσει τον αιγιαλό και την χερσαία ζώνη από το ‘’Λαρνάκι’’, στην εταιρεία ‘’Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.’’!...

Για εκείνη την σαπουνόπερα, με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής και τον Δήμαρχο και με σενάριο την ‘’αβρόχοις ποσίν’’ τακτοποίηση (εξυπηρέτηση) της εταιρείας, έχουμε αναφερθεί εκτενώς κατά το παρελθόν.
Είναι γνωστές επίσης οι προσπάθειες και η κινητοποίηση του ''Αυτοτελούς Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας & Κτηνοτροφίας'' του Δήμου Δελφών (το οποίο εδράζεται στην Ιτέα) για την ενημέρωση όλων των Δ.Ε. του Δήμου όπου υπάρχουν Φοίνικες, καθώς και των κατοίκων, στις αυλές των οποίων υπήρχαν φοινικόδενδρα.   Ώσπου και στο τέλος, κατά την παρελθούσα άνοιξη και με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου της Δ.Ε.Ιτέας, έγιναν πολύ σοβαρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας στα δένδρα, μόνον όμως όσων υπάρχουν, σε κοινοχρήστους χώρους του Δήμου Δελφών.

   Όπως είναι γνωστό, ό,τι υπάρχει κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της πόλεως, συμπεριλαμβανομένου και του πεζοδρόμου στην παραλία των Φοινίκων, ανήκει στην επίβλεψη και την διαχείριση του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδος. Και βεβαίως και η προστασία του αιγιαλού, των εγκαταστάσεων και των δένδρων. Συνεπώς, για την προστασία των εκεί υπαρχόντων Φοινίκων, θα έπρεπε να ενδιαφερθεί και να πράξει το Λιμενικό Ταμείο. Του οποίου ο πρόεδρος όμως, εμφορούμενος από τα πασιφανή αισθήματα αγάπης και φροντίδος για την Ιτέα, εγκατέλειψε τους Φοίνικες στην κακή τους μοίρα, επικαλούμενος ...αδεκαρία!  Και για καθαρά τυπικούς λόγους, προσέτρεξε στην προϊσταμένη Αρχή του, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος (στην Λάρισα), ζητώντας συμπαράσταση (και προστασία του) στον ...αγώνα του κατά του φονέα των Φοινίκων!... Η οποία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εζήτησε την συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και η οποία με την σειρά της, ειδοποίησε την Π.Ε.Φωκίδος, να κάνει κάτι για τα ...κακόμοιρα τα φοινικόδενδρα στην παραλία των Φοινίκων.

  Έτσι και έγινε. Άνθρωπος από την Ιτέα, συνεργαζόμενος με την Π.Ε.Φωκίδος, εψέκασε 2-3 φορές έως σήμερα από εδάφους (!...), τους ύψους 3-5 μέτρων Φοίνικες τους ανήκοντες στην διαχείριση του Λιμενικού Ταμείου. Και συνεπώς, το Λ.Τ. έκανε το χρέος του...

   Δυστυχώς όμως, τα εκεί ευρισκόμενα δένδρα, δεν το εκτίμησαν αυτό. Και γι αυτό ‘’πήραν των ομματιών τους’’ κι άρχισαν ...να φεύγουν. Δυστυχώς.

  Εδώ όμως και δια την αποκατάσταση της αληθείας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι :
Η αναλαβούσα το έργο φυτοτεχνικός, ναι μεν προσπάθησε για την όσο το δυνατόν (έστω και καθυστερημένα) καλυτέρα προστασία των Φοινίκων από το σκαθάρι σε ολόκληρο τον Δήμο Δελφών, όμως, εφ’ όσον δεν συνεργασθούν και δεν λάβουν μέτρα προστασίας για τα δένδρα και οι ιδιοκτήτες Φοινίκων στις αυλές των οικιών τους, τότε ο αγών κατά της εξαπλώσεως του σκαθαριού, είναι χαμένος. Και αυτό γιατί, τα φυτοφάρμακα δεν το πλήττουν θανάσιμα, αλλά απλώς περιορίζουν ή σταματούν τον πολλαπλασιασμό του. Δεν του απαγορεύουν όμως την μετακίνησή του, σε άλλους υγιείς Φοίνικες.

Η φυτοτεχνικός, μαζί με την αρμόδια υπάλληλο της Δ.Ε. Ιτέας του ''Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης'', έχουν χαρτογραφήσει και καταγράψει, όλους τους ευρισκόμενους σε ιδιωτικούς χώρους Φοίνικες. Έχουν εντοπίσει και έχουν απευθυνθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες αυτών των δένδρων, τους έχουν ενημερώσει για το τι θα πρέπει να κάνουν και έχουν υποσχεθεί και την βοήθειά των, εφ’ όσον ζητηθεί.

  Δυστυχώς όμως, ελάχιστοι ήσαν οι συνδημότες μας, οι οποίοι έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους την κατάσταση. Και ναι μεν αυτοί, θα χάσουν ένα διακοσμητικό δέντρο από τον κήπο τους, αλλά η πόλη θα χάσει την από ετών δημιουργηθείσα καλαίσθητη εικόνα της, θα χάσει το ‘’χρώμα’’ της, θα χάσει την ‘’βιτρίνα’’ της στην παραλία και θα στερηθεί και την ασφάλεια την οποία προσφέρουν αυτά τα δένδρα στην διατήρηση του αιγιαλού και της παραλίας. Γιατί το σκαθάρι πετά και δεν πεθαίνει μαζί με το δένδρο.

  Οι Φοίνικες στην ανατολική παραλία της Ιτέας, λιγοστεύουν. Και κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι για αυτό. Εκτός εάν, σε μια δευτέρα κινητοποίηση Αρχών, Λιμενικού Ταμείου, Υπηρεσιών και Κατοίκων (επαναλαμβάνουμε : ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ), με κοινή οργάνωση και δράση, δοθεί η πρέπουσα ...απάντηση σε αυτό το σκαθάρι-καταστροφέα, αυτών των όμορφων δένδρων.
Γένοιτο. Το συντομότερον.


υ.γ.1 : Όταν προ μηνών, ένας φορτωτής κι ένα φορτηγό, με εντολές από την Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου, ‘’εξωράϊζαν’’ τον αιγιαλό στην παραλία των Φοινίκων καταστρέφοντάς τον, έφραξαν και την μοναδική έξοδο προς την θάλασσα των ομβρίων υδάτων, όπως αυτά κατέρχονται από την οδό Ανδρούτσου (στην γωνία όπου και το ‘’Μαϊστράλι’’). Αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι, να πλημμυρίζει το οδόστρωμα βορείως του πεζοδρόμου οσάκις βρέχει. Δυτικότερα, εκεί όπου η οδός Φωκίδη συναντά τον παραλιακό πεζόδρομο, μετά από επιμονή ενός κατοίκου της περιοχής, εδημιουργήθη ένα αυλάκι κάτω από τον πεζόδρομο και συνεχίζει έως του κύματος. Αυτός εσώθη. Οι άλλοι στην Ανδρούτσου, ας πνίγονται...

υ.γ.2 : Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος, διαχειρίζεται, επιβλέπει, φροντίζει και συντηρεί, το σύνολο της παραλιακής ζώνης της Ιτέας.  Από όλα αυτά το Λ.Τ., απασχολούν μόνον οι εισπράξεις των παραχωρηθέντων χώρων (καταστήματα, λιμάνι, αιγιαλός) και τίποτε άλλο (για το ''φιάσκο'' του κέντρου ''Μαϊάμι'', θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο μας).  Ούτε η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός της παραλιακής ζώνης, ούτε οι αποκαταστάσεις βλαβών και οι συντηρήσεις δικτύων, ούτε βεβαίως και ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Λιμένα. Εξυπακούεται ότι τίποτε από αυτά τα έσοδα, δεν φθάνει στα ταμεία του Δήμου. Ούτε και καλύπτουν, έστω και κάποια ανάγκη της πόλεως. Και ναι μεν τα έσοδα ...ανηφορίζουν κατά ''Λάρισα μεριά'', όμως, οι εδώ υποχρεώσεις του Λ.Τ., μετατρέπονται σε ...φέσια. 
Ως πότε;... 


.


  

3 σχόλια:

  1. Γιατι σωνει κ καλα Φοινικες στην παραλια,καποιοι μπορει να θελουν Αλμυρικια,πολλοι ακουγεται οτι προτιμουν τα Πευκα,σιγουρα θα υπαρχουν κ υποστηρικτες των Τζιτζιφιων.Η λυση ειναι μια κ Δημοκρατικοτατη,να ψηφιση ο λαος,γιατι στη Δημοκρατια ως γνωστον δεν υπαρχουν αδιεξοδα...κ αν βρε αδελφε κατι δεν παει καλα στην συνεχεια,κανεις δεν θα φταιει,γιατι αυτος που εχει τις ευθυνες θα ειναι ο λαος,αυτος ο κυριαρχος κ πανσοφος λαος,ο με το αλανθαστο κριτιριο επιλεγων τους υπηρετας του.Μου κανει εντυπωση δε που δεν το αναφερεται σαν λυση στα προβληματα,ειδικα κ γενικα.Μηπως δεν πιστευεται στην Δημοκρατια,μηπως στην τελικη εισαστε φασιστες ολοι εσεις που διαμαρτυρεστε....μμμμμμ μαλιστα,φασιστομουτρα εισαστε σιγουρα γι αυτο κ εετε λυσσαξει να εξολοθρευσετε το κοκκινο σκαθαρι...καλα σας καταλαβα εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώχ!... Μας καταλάβατε...
      Κι εμείς όμως σας καταλάβαμε.
      Το καταλάβατε, εξω-Ιτιώτη γνωστέ-''ανώνυμε'';...

      Διαγραφή
  2. Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της παραλίας καταστρέφεται αλλά μπορεί αυτός ο χώρος να αξιοποιηθεί και να γίνει ένα νέο "Λαρνάκι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή