Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Cine Itea : ΕΝΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 5/9/2016 στις 8.30μμ
Το ταξίδι στην Ιτέα…..
του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τη Δευτέρα 5/9/2016 στις 8.30μμ (νυχτώνει νωρίτερα τώρα) στη μαρίνα Ιτέας υποδεχόμαστε το ζωγράφο της φωτογραφίας, τον πολυβρα- βευμένο Γιώργο Αρβανίτη.
Ο Γιώργος Αρβανίτης είναι ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο, ως διευθυντής φωτογραφίας: «Θίασος», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Τοπίο στην ομίχλη», «Ο μελισσοκόμος», «Μια αιωνιότητα και μία μέρα» κ.ά. του Θ. Αγγελόπουλου, αλλά και «Πέτρινα χρόνια» και «Οι νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη….
Τι καλύτερο λοιπόν για τον επίλογο στις καλοκαιρινές μας προβολές από μια συνάντηση με έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο του Ελληνικού αλλά και του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου!
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη και τον καλεί να μοιραστεί μαζί μας μερικές από τις πολύτιμες εμπειρίες του στην μακρόχρονη παρουσία του στον κινηματογραφικό χώρο. Μερικά από τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει είναι η σχέση του με τους σκηνοθέτες που συνεργάστηκε, η συμβολή της φωτογραφίας στο τελικό καλλιτεχνικό προϊόν , αλλά και να ξαναθυμηθεί την επίσκεψή του στην περιοχή μας πριν 42 χρόνια και συγκεκριμένα στην Άμφισσα για το γύρισμα της χαρακτηριστικής σκηνής στο Μεγάλο Καφενείο για την ταινία «Θίασος».
Θα προλογίσει τον καλεσμένο μας και θα συντονίσει τη συζήτηση η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, καθηγήτρια στο Τμ. Θεατρικών Σπουδών του Παν/μιου Πάτρας με αντικείμενο τον κινηματογράφο και καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Μερικά ακόμα για τον Γιώργο Αρβανίτη….
Άρχισε την καριέρα του από την ΦίνοςΦιλμ την χρυσή δεκαετία της ελληνικής παραγωγής συμμετέχοντας σε ταινίες σταθμούς της εποχής. Συνεχίζει με τον Θ. Αγγελόπουλο φωτίζοντας μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του γεγονός που του χάρισε βραβεία και διεθνή αναγνώριση. Έχει βραβευθεί 6 φορές στο Φεστιβάλ Θεσ/κης, αλλά και σε διεθνή Φεστιβάλ όπως του Βενετίας και του Σικάγο.
Από το 1989 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία. Εκεί συνέχισε να εργάζεται ως κινηματογραφιστής, κάνοντας 44 ταινίες και αποσπώντας 6 διεθνή βραβεία. Στη Γαλλία έχει κερδίσει ως κινηματογραφιστής θέση στη Γαλλική Ένωση Διευθυντών φωτογραφίας, στην Ακαδημία Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ακαδημία Τέχνης και Τεχνικής του Κινηματογράφου και στην Ανώτερη Εθνική Σχολή Επαγγελμάτων Εικόνας και Ήχου. Αυτές τις δεκαετίες εξακολουθεί να συμμετέχει και σε ελληνικές ταινίες.

Ο Αρβανίτης ως δημιουργός συνέβαλε ώστε μερικές από τις Ελληνικές ταινίες να εγγραφούν στον πολιτιστικό χάρτη του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου ο ίδιος δε ως συντελεστής διεθνών παραγωγών, με την δύναμη του ταλέντου του, προσφέρει στον εμπλουτισμό της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς το προσωπικό του στίγμα και το υψηλό επίπεδο αισθητικής που τον διακρίνει και τον κάνει ξεχωριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου