Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΔΥΟ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη
για τη φαραωνική «τουριστική επένδυση» Atalanti Hills στο Δήμο Λοκρών της Φθιώτιδας

Στις 26 Ιουλίου 2016 εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης της φαραωνικής επένδυσης «Atalanti Hills» στο Δήμο Λοκρών της Φθιώτιδας, που θέλει να κατασκευάσει η Μονοπρόσωπη Εταιρείας ΠΕ «LOKROS».

Η επένδυση αυτή προσπαθεί με συνοπτικές διαδικασίες να ξεπεράσει νομικά κωλύματα ετών, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περίπου 12 χιλιάδων στρεμμάτων, με τη δασική υπηρεσία να αγωνίζεται για την υπεράσπιση της δημόσιας δασικής έκτασης. Η εταιρεία προσπαθεί να αναιρέσει τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασική, για να δημιουργήσει μια φαραωνική επένδυση με τρία γήπεδα γκολφ, τρία ξενοδοχεία 3.000 κλινών και τρία μεγάλα τουριστικά καταλύματα των 3.300 κατοικιών. 

Τα νούμερα αυτά αποκαλύπτουν το μέγεθος των κατασκευών που θέλουν να φτιάξουν οι «επενδυτές». Είναι περιττό να περιγράψει κανείς την τεράστια περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή που θα δημιουργήσει μια τέτοιου μεγέθους παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της νότιας Φθιώτιδας, καταστροφή που θα ξεκινάει από τους υδάτινους πόρους και θα φτάνει μέχρι τη ριζική αλλαγή του τοπίου και την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Μέσα στις επιταγές των καπιταλιστικών μνημονίων της ΕΕ, του ΔΝΤ και των μνημονιακών ελληνικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβάνεται προφανώς και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά στην εκμετάλλευση δημόσιας δασικής έκτασης για την κατασκευή ενός ιδιωτικού τουριστικού μεγαθήριου, που φτιάχνεται με αποκλειστική στόχευση να χρησιμοποιηθεί από τους λίγους, από τους έχοντες και κατέχοντες. Πρόκειται προφανώς για μια ακόμα ενσταβλισμένη all inclusive τουριστική εγκατάσταση, που έχει πολλαπλώς αποδειχθεί ότι δεν αποφέρει κανένα όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

Το «Atalanti Hills» είναι μια από τις μνημονιακές καπιταλιστικές «επενδύσεις» που σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα και στρέφονται ξεκάθαρα κατά του δημοσίου συμφέροντος, και οι οποίες βεβαίως θα στηριχθούν για άλλη μια φορά πάνω στην εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας. 


Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι προτίθεστε να κάνετε για να προστατέψετε το δημόσιο συμφέρον, για να προστατέψετε τη δημόσια περιουσία του λαού της Στερεάς στην οποία θέλουν να κατασκευάσουν το Atalanti Hills;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Βασίλης Ζούμπος

********************************************************

2η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη
για τους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ριτσώνας
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι στο στρατόπεδο της Ριτσώνας δέκα έγκυες γυναίκες προχώρησαν σε απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό. Η απεργία πείνας έληξε χωρίς να κινδυνεύσει καμία γυναίκα, οι συνθήκες διαβίωσης όμως δεν έχουν αλλάξει και οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έγραψαν ένα κείμενο όπου περιγράφουν την κατάσταση την οποία βιώνουν και προβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους http://syprome.blogspot.gr/2016/08/blog-post_28.html. Ζουν σαν φυλακισμένοι στο στρατόπεδο της Ριτσώνας, χωρίς να έχουν πρόσβαση στην πόλη, βασιζόμενοι στην καλή θέληση κάποιων εθελοντών για τις μετακινήσεις τους. Είναι εκτεθειμένοι σε ασθένειες λόγω του περιβάλλοντος και των άθλιων υγειονομικών συνθηκών (τουαλέτες, όχι συχνή αποκομιδή σκουπιδιών, πρόσβαση σε πόσιμο νερό). Υπήρξαν κρούσματα ηπατίτιδας και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς έγιναν μπαλάκι ανάμεσα στα νοσοκομεία που αρνούνταν να τους εξυπηρετήσουν.  Πάνω σε όλο αυτό το σκηνικό, υπάρχουν ΜΚΟ που κερδοσκοπούν χωρίς καν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους στοιβάζει σε Hot spot τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά στρατόπεδα συγκέντρωσης απ’ τα οποία μάλιστα απαγορεύεται και να μετακινούνται ελεύθερα. Οι μετανάστες , οι πρόσφυγες, οι άστεγοι, αυτοί που πετιούνται στον δρόμο από την ανεργία, πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης εντός του αστικού ιστού.

Ζητάμε τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, αν αυτοί το επιθυμούν, στις υπάρχουσες δομές πρόνοιας και το αναξιοποίητο οικιστικό απόθεμα που υπάρχει. Οι δομές αυτές πρέπει να είναι ανοιχτές και να αναβαθμιστούν, να δέχονται δωρεάν όσους ντόπιους και μετανάστες έχουν ανάγκη στέγασης. Μόνιμες θέσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα ώστε να υπάρχει καθολική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, και εγγραφή των παιδιών των προσφύγων στα δημόσια σχολεία. Θέλουμε τους μετανάστες στις γειτονιές μας ώστε να μην γκετοποιηθούν αλλά να μπορέσουν είτε να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή του τόπου είτε να φύγουν για την Ευρώπη, για να πάνε στον προορισμό που θέλουν
Για εμάς, μετανάστες, πρόσφυγες, εργαζόμενοι και νεολαία δεν έχουμε στη πραγματικότητα τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Είμαστε θύματα των ίδιων πολιτικών δυνάμεων, εκείνων που από τη μία επιβάλλουν μνημόνια στις χώρες τους και από την άλλη βομβαρδίζουν άλλες χώρες για να αυξήσουν τα καπιταλιστικά τους κέρδη. 

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι προτίθεστε να κάνετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων πολέμου;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Βασίλης Ζούμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου