Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΣΙΒΗΡΙΑ...



Απ' την Ρωσία με αγάπη...

   Αυτές τις ημέρες, βρίσκεται στην πόλη TOMSK της Ρωσίας, ένας δικός μας άνθρωπος.  Με αφορμή μια πρόσκληση για την συμμετοχή του σε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικής, το οποίο διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο αυτής της πόλεως, βρέθηκε εκεί για 2 ομιλίες, με ακροατήριο 45-50 Καθηγητές - Ερευνητές Πανεπιστημίων, από όλον τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη πόλη έχει επιλεγεί για την πραγματοποίηση εκεί, αυτού του Συνεδρίου, από έναν κορυφαίο στον κόσμο Ρώσο Καθηγητή Φυσικής, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από εκεί.
 Παρ' ότι δε, κατέχει την έδρα της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Πέρθ της Αυστραλίας, προτίμησε τιμώντας την πατρίδα του, να διοργανώσει αυτό το Συνέδριο στο Tomsk, μαζί με το Πανεπιστήμιο της πόλεως.
   Το Tomsk, είναι μια πόλη περίπου 550.000 κατοίκων, στην Νότιο-κεντρική Σιβηρία, ανάμεσα από την Μόσχα και το Βλαδιβοστόκ.  Απέχει δε από την Μόσχα περί τα 3.000 χλμ.

   Φωτογραφίζοντας και βιντεοσκοπώντας (με κινητό τηλέφωνο) την πόλη και την περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο και το Ξενοδοχείο διαμονής του, μας έστειλε προ δύο ημερών ο εν λόγω άνθρωπός μας, δίκην Card-Postal, αρκετές φωτογραφίες.  Από αυτές, ξεχωρίσαμε αυτή την οποία δημοσιεύουμε, λόγω της εχθεσινο-βραδινής συγκυρίας.  Όπως μετεδόθη εχθές από τα ελληνικά ΜΜΕ, η Ρωσία επέστρεψε μια μεγάλη ποσότητα ελληνικών ροδακίνων, με αιτιολογία την ανίχνευση (από τους Ρώσους), συστατικών στα φρούτα, εκτός των επιτρεπομένων διεθνώς ανωτάτων ορίων.  Βεβαίως οι λόγοι είναι άλλοι και το πρόβλημα καλείται να λύσει πλέον, ο και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αλλά κατά τα άλλα Υπουργός των Εξωτερικών της χώρας μας, Ευάγγελος Βενιζέλος.  Και έχει να κάνει με την στάση της Ελλάδος στην Ουκρανική κρίση.

   Η φωτογραφία λοιπόν, είναι ένα κιβώτιο με ροδάκινα (νεκταρίνια), όπως ήταν εκτεθειμένα μαζί με άλλα φρούτα, στις προθήκες του γειτονικού με το Ξενοδοχείο Super Market, στο Tomsk.
Η τιμή του είναι 89,90 ρούβλια/κιλό, δηλαδή 1,89 ευρώ.

Εάν συμβεί αυτό, με την διακοπή της προμήθειας φρούτων και νωπών της Ρωσίας από την Ελλάδα, η οικονομική ζημία όλων των εγχώριων εξαγωγικών επιχειρήσεων με Ρωσικό προσανατολισμό, θα είναι ανεπανόρθωτη.  Ενδεχομένως και καταστροφική.  Στατιστικά, εξάγουμε στην Ρωσία, το 40% του συνόλου των εξαγωγών μας, σε νωπά προϊόντα και φρούτα.

Το ζητούμενο λοιπόν τώρα, δεν είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή τον προσεχή Μάρτιο, αλλά η προστασία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ρωσία.  Εκτός και εάν έχουν βρεθεί νέες αγορές και είναι αδιάφορο για την Κυβέρνηση το να πωλούνται ελληνικά ροδάκινα στο Tomsk της Σιβηρίας.
Και συνεπώς, η φωτογραφία να αποκτήσει συλλεκτική αξία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου